PREDSJEDNIK RH U PETRINJI

MILANOVIĆ: Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija, već hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je petak iz Petrinje, s 31. obljetnica ustroja 2. gardijske brigade “Gromovi”, da Hrvatska vojska u ratu nije imala međunarodnu pomoć, već je državu obranila isključivo vlastitim snagama.

“Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti, hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine, zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade”, naglasio je Milanović.

“Ne savezničke bombe, nego Hrvatska vojska na ulazu u Banja Luku. Tek tada je Sarajevo deblokirano i započeli su pregovori oko Daytonskog sporazuma. To su jako važne stvari. Svjedoka je još jako puno, neće se to lako zaboraviti”, rekao je nakon što je u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” obavio smotru pripadnika “Gromova”.

Uručivši pripadnicima 39. i 40 kampa zelene beretke, nakon čega je položena prisega, predsjednik je u poruci vojnicima naglasio da su nasljednici slavne vojske koja je dobila rat, da su njihovi prethodnici prvo obranili, a onda i oslobodili zemlju s vrlo ograničenim količinama oružja.

Poručio im je i kako imaju isključivu zadaću obrane Hrvatske te da “uz svu lojalnost i korektnost koju možemo, trebamo i hoćemo pokazati prema svojim saveznicima, radimo prije svega u interesu Hrvatske”.

Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese

“Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese. Mi nemamo tisuće tenkova, nećemo ih imati i ne trebaju nam. Ono što imamo, time moramo pametno, odgovorno i lukavo gospodariti”, zaključio je predsjednik Republike Hrvatske.

Postrojenim pripadnicima bojne obratio se te im obljetnicu čestitao i predsjednik Udruge ratnih veterana gardijske brigade “Gormovi” umirovljeni pukovnik Ivan Krupec.

Obilježavanje obljetnice ustrojavanja “Gromova” započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Vijence su položili te svijeće zapalili i članovi obitelji poginuli i nestalih pripadnika brigade, pripadnici Udruge ratnih veterana “Gromovi”, te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, kao i brojnih braniteljskih udruga.

Na svečanosti su sudjelovali i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Gromovi” bojnik Vlatko Klarić, predstavnici Vlade i Ministarstva obrane, te drugi dužnosnici.

Druga gardijska brigada “Gromovi”, osnovana je 15. svibnja 1991., njeni su pripadnici sudjelovali u brojnim ratnim operacijama, a 203 su poginula./HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

MOSTAR

Otvaranje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije u četvrtak

Svečano otvorenje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije održat će se u četvrtak, 1. lipnja u 13 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posebnost ovoga...