ZHŽ

MIKULIĆ: Uvjeti za eventualnu online državnu maturu bit će ispunjeni

Maturanti i budući studenti iz Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) od kojih se znatan dio odlučuje na studiranje u Hrvatskoj, neće imati problema pri polaganju državne mature, kazala je u srijedu ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić.

Mikulić je na sjednici županijske Skupštine izjavila kako će svi učenici iz te županije imati pomagala za online polaganje državne mature u Hrvatskoj, ukoliko fizičko izvođenje mature ne bude moguće.

Kao problem je navela to što se ne zna kako i kada će maturantima završiti nastava, a unatoč spremnosti njezina izvođenja preko računala, nejasno je, dodala je, što će biti s djecom koja kažu da nemaju pristup internetu i računalu.

– Sve županije koje rade po hrvatskom planu i programu poslale su Nacionalnom centru u Hrvatskoj upit kako bi nam pomogli oko organizacije državne mature. Poslali smo im prijedlog da se ili organiziraju centri u ovim županijama ili da se djeci osigura prelazak u Hrvatsku – kazala je Mikulić dodavši kako će uvjeti za eventualnu online maturu biti ispunjeni.

– Od gospodarstvenika i UNICEF-a dobili smo 180 tableta, 25 PC računala, 17 laptopa i 200 SIM kartica od Eroneta. Ako se bude radilo o online maturi, sva djeca će imati pomagalo. Ako se matura bude fizički polagala, neće biti odjednom u isto vrijeme nego će se polagati dva dana u više učionica, u vremenskim razmacima i uz odobrenje struke – kazala je resorna ministrica.

Govoreći o ostalim učenicima i zaključivanju ocjena, ministrica je istaknula kako su na polugodištu djeca imala zaključene ocjene, a u drugom polugodištu svi su imali minimalno jednu ocjenu, dok će druga ovisiti od aktivnosti u online nastavi koja se izvodi u online učionicama posredstvom WhatsAppa, Vibera i na platformi Sum.ba.

– Pretpostavljam da jedan veliki dio od vas ili ima dijete ili nekog iz obitelji tko je u osnovnoj ili srednjoj školi pa znate da su nastavnici i profesori u stalnoj komunikaciji s djecom preko virtualnih učionica, preko Whatsapp i Viber grupa – rekla je Mikulić, dodavši kako će nastavni razrednici voditi evidenciju o aktivnosti djece tijekom trajanja pandemije koronavirusa.

Ministrica je podsjetila i kako se održavanje nastave prekinulo 13. ožujka, a izvođenje nastave na daljinu je bilo spremno već tjedan dana kasnije./F/HMS/

Najnovije

OTVORENA PRIJE 5DANA BEZ UPORABNE DOZVOLE

Zenička obilaznica zatvorena zbog hitnih radova na mostu Klopče

Zbog intervencije na dijelu nove Zeničke obilaznice ova dionica autoputa A1 jutros je zatvorena za promet. Kako se navodi iz BIHAMK-a, zbog radova na dilatacijama...