OBJAVILA EUROPSKA KOMISIJA

Migrantska kriza u BiH mogla bi ugroziti bezvizni režim?!

Europska komisija upozorila je BiH i poručila da očekuje daljnje poboljšanje kada je u pitanju sprječavanje ilegalnih migracija. Zaključak je to Izvješća Europske komisije o ispunjavanju uvjeta za zadržavanje bezviznog režima s državama šengenskog prostora.

U Izvješću se u izravnu vezu dovodi zadržavanje bezviznog režima i potreba BiH da poboljša granične kontrole, spriječi zloupotrebe i aktivnije pokrene borbu protiv organiziranog kriminala.

Foto: Avaz.ba

Dodaje se da je BiH uložila značajne napore u pogledu granične kontrole i podizanja svijesti javnosti kroz ciljane informativne kampanje o negativnim efektima zloupotrebe bezviznog režima, prenosi portal sarajevskog Dnevnog avaza.

– BiH se nastavila suočavati s neregularnim migracijskim izazovima, uključujući protok državljana trećih zemalja kroz BiH ka području „Šengen plus“. Nakon povećanog priliva izbjeglica i migranata u 2018. i 2019. godini vlasti su angažirale sve raspoložive granične policajce. Međutim, od vlasti se zahtijeva značajno poboljšanje u upravljanju granicama i migracijama, uključujući sposobnost prijema i koordinacije između institucija na različitim razinama – naglašeno je u Izvješću.

Dodaje se da Koordinacijsko tijelo u Ministarstvu sigurnosti koje je odgovorno za praćenje migracijskih trendova i djeluje kao operativno sjedište u slučaju krize ne funkcionira učinkovito, posebno u pogledu dodjele pogodnih prostora za prihvatne centre i preseljenja tražitelja azila i migranata u raspoloživi smještaj.

Ozbiljni nedostaci

– Ozbiljni su nedostaci u efikasnom pristupu tražiteljima azila, a zbog vrlo ograničenih ljudskih resursa i operativnih kapaciteta. Postoje sustavni nedostaci u operativnoj suradnji agencija za provođenje zakona, zbog neusklađenosti kaznenog zakonodavstva u zemlji pogoršane slabom institucionalnom koordinacijom i vrlo ograničenom razmjenom obavještajnih podataka – istaknuto je.

Nedovoljna suradnja s Europolom

Usprkos Sporazumu o operativnoj suradnji s Europolom potpisanim u maju 2017. godine, do danas Bosna i Hercegovina nije imenovala kontaktnu točku kako je predviđena tim sporazumom, a koja je neophodna da bi država poslala svog službenika za vezu u Europol i rasporedila službenika Europola za vezu u BiH./HMS/

Najnovije

NJEMAČKA

CDU na videokonvenciji bira nasljednika Angele Merkel

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog...