Hrvatski Medijski Servis

Microsoft predstavio hrpu novosti, pogledajte najzanimljivije

Foto: MICROSOFT/FACEBOOK

Microsoft je u utorak održao događaj na kojem je predstavio nekoliko novih uređaja, među kojima su novi Surface Pro 6, Surface Laptop 2, Studio 2 i nove Surface slušalice. Iako se ove godine očekivalo Microsoftovo prihvaćanje USB-C priključka kao standarda za punjenje i spajanje periferije poput monitora, nažalost, Microsoft je razočarao.

Novi tablet i laptop i dalje će se puniti pomoću njihova magnetskog punjača, što ipak baš ne očekujete od uređaja koji spadaju u višu klasu, odnosno, koji pretendiraju biti konkurencija Appleovim MacBookovima. Međutim, Microsoft je predstavio i neke zanimljivije stvari, poput novog softvera, a službeno je započelo i lansiranje nove verzije Windowsa 10, piše Telegram.hr.

1. SURFACE PRO 6

Nova, šesta generacija Microsoftovog hibrida između laptopa i tableta opremljena je najnovijom osmom generacijom Intelovih procesora. Dakle, od sada su dostupni četverojezgreni procesori, zbog kojih Microsoft navodi ubrzanje od 67 posto u usporedbi s prethodnikom. Trajanje baterije bi također trebalo biti nešto dulje, s 13,5 sati autonomije. Uređaj je težak samo 770 grama, a ekran je jednakih 12,3 inča dijagonale kao i kod prethodnika. Moguće je konfigurirati do 16 GB RAM memorije i 1 TB SSD pohrane.

Nažalost, ostao je više manje jednak dizajn kako kod prethodnika, uz dodatak matirane crne boje. Također, Surface Pro ove generacije ponovno nema USB-C utor koji se nalazi na dobrom dijelu sličnih uređaja konkurenata. Zbog nedostatka USB-C utora mora se nositi Microsoftov vlastiti magnetski punjač koji, naravno, radi samo sa Surface uređajima. Kada bi bio dostupan USB-C, što je standard koji je prisutan na većini pametnih telefona, to bi uvelike olakšalo život korisnicima. Početna cijena za model s i5 procesorom iznosi 899 dolara.

2. SURFACE LAPTOP 2

Kao i kod Proa 6, Laptop 2 od sada je pokretan osmom generacijom Intelovih procesora. U ovom slučaju ubrzanje je nešto veće, odnosno, ova generacija je 85 posto brža u usporedbi s prethodnikom. USB-C utor je preskočen i na laptopu, no trajanje baterije je povećano na 14,5 sati. Tipkovnica je unaprijeđena, stoga je tipkanje tiše. Početna cijena iznosi 999 dolara.

3. SURFACE STUDIO 2

Microsoftovo novo stolno računalo, Studio 2, fizički je identično prethodniku. No za razliku od laptopa Studio 2 će i dalje pokretati Intelovi procesori sedme generacije. Međutim, ekran je unaprijeđen, s 38 posto jačim osvjetljenjem i 22 posto više kontrasta, zbog kojih ekran podržava DCI-P3 standard boja koji je bitan grafičkim dizajnerima za njihov rad.

Unaprijeđene su i grafičke kartice koje su sada Nvidijini Pascal modeli. Uklonjeni su rotirajući hard diskovi, koji su sada zamijenjeni brzom SSD pohranom do 2 TB. U osnovnoj konfiguraciji Studio 2 će biti dostupan za 3499 dolara.

4. SURFACE SLUŠALICE

Microsoft je predstavio prve Surface slušalice, koje rade na Bluetooth standardu. Posebne su po tome što podržavaju utišavanje okolinske buke u 13 razina utišavanja, kao što je primjerice promet ili buka unutar ureda. Iznimno je ironična činjenica da se slušalice mogu puniti putem USB-C priključka, dok osvježeni laptop i dalje koriste stare punjače. Dodirivanjem desnog dijela slušalica može se pokrenuti Microsoftov osobni asistent Cortana, kojemu se mogu izdiktirati naredbe. Kada krenu u prodaju koncem godine slušalice će biti dostupne za 350 dolara.

5. ZRCALJENJE APLIKACIJA NA RAČUNALO

Uz uređaje, Microsoft je predstavio i novu funkciju za operativni sustav Windows 10. Naziva Your Phone, aplikacija će omogućiti korisnicima Androida čitanje poruka, notifikacija i pregledavanje slika sa svojih mobitela direktno na računalu. Možda je najbolja stvar na funkciji činjenica da će raditi posve bežično, preko Wi-Fija. Korisnici iPhonea će za sada moći samo razmjenjivati linkove između računala i mobitela.

U jednom budućem updateu Microsoft će omogućiti i prenošenje kompletnog prikaza ekrana s mobitela na računalo, odnosno zrcaljenje, kojim će se cijelim mobitelom moći upravljati preko računala. Dakle, mobitel će moći biti u džepu, dok se s računala navigira njegovom korisničkim sučeljem.

6. NOVI WINDOWS 10

Završetkom predstavljanja krenula je i službena dostupnost novog osvježenja Windows 10 operativnog sustava, nazvanog Jesenska nadogradnja. Nadogradnja bi svim korisnicima trebala biti dostupna kroz najviše tjedan dana. Nova verzija, službenog broja 1809, nosi niz novosti. Među najistaknutijima je prenošenje kopiranih podataka između računala putem Clouda. Dakle, ako imate stolno računalo i laptop pa ako kopirate neki tekst na računalu, zalijepiti ga možete na laptopu, bez slanja teksta putem poruka, e-maila ili ičega sličnog./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte