MICHEL: Rusija neće stati na Ukrajini, Europa mora prijeći na ratnu ekonomiju

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel za Jutarnji list je napisao tekst u kojem objašnjava da se Europa suočava s najvećim sigurnosnim izazovom od Drugog svjetskog rata te da mora razviti svoju obrambenu spremnost.

Tekst prenosimo u cijelosti.

– U 3:30 ujutro 24. veljače 2022. probudio me zvuk telefona. Za taj trenutak ne mogu vas pripremiti ni bezbrojni obavještajni sastanci s upozorenjima o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kad mi je predsjednik Zelenski teškim glasom kazao: „Bombe padaju na nas, ovo je opća invazija”, znao sam da se čitav sigurnosni krajolik koji postoji od Drugog svjetskog rata zauvijek promijenio. S njime se morao promijeniti i EU, i to brzo.

U roku od nekoliko sati čelnici i čelnice EU sastali su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku na vrhu kako bi oblikovali odgovor EU na tu invaziju. Riječi nam nisu bile potrebne. Trebalo je djelovati. Taj trenutak u povjesti zauvijek će ostati u sjećanju svih čelnika i čelnica EU. Odluke donesene na tom sastanku Europskog vijeća značile su rođenje geopolitičkog EU.

Podcijenivši zajedništvo cijelog EU i odlučnost Ukrajine da obrani svoj teritorij, Kremlj je pogrešno pretpostavio da će rat protiv Ukrajine biti lagan i gotov za tri dana, te time pokazao u kolikoj je zabludi njegovo vodstvo. Kremlju nije stalo do dobrobiti svojeg naroda, blagostanja svoje zemlje ni mira u regiji. S druge strane, Ukrajina i njeni stanovnici odupiru se, ponovno zauzimaju prisvojeni teritorij, potiskuju rusku mornaricu s Crnog mora i nanose velike gubitke ruskim snagama.

Dvije godine nakon početka rata, sada je jasno da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini, baš kao što se prije deset godina nije zaustavila na Krimu. Rusija nastavlja s taktikom destabilizacije – u Moldovi, u Gruziji, na južnom Kavkazu, na zapadnom Balkanu te čak i dalje, na dijelovima afričkog kontinenta.

Rusija je ozbiljna vojna prijetnja našem europskom kontinentu i globalnoj sigurnosti. Ako EU ne odgovori kako treba i ne pruži Ukrajini dovoljnu podršku kako bi je zaustavila, sljedeći smo na redu.

Stoga moramo biti spremni za obranu i prijeći na „ratnu ekonomiju”. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za vlastitu sigurnost. Više ne možemo računati na druge ni biti na milosti izbornih ciklusa u SAD ili drugim zemljama.

Moramo ojačati svoju sposobnost obrane demokratskog svijeta, i radi Ukrajine i radi Europe. Snažnija Europa doprinijet će i snažnijem NATO-u i ojačati našu kolektivnu obranu, zakljucio je Michel./HMS/

1 COMMENT

  1. Charleses michel i ostali iz Eu “niste dorasli da vodite ovaj kontinent niti manju zajednicu”.V. Putin je to znao.Vidio je da se igrate gospode.A ono ispade da ste mala djeČICA Po ovome ko vodi Eu jasno kao dan da neće biti dobra.EU je postala bliskoistocno africka ispostava.Djeca Europe izigrana od svojih roditelja,prepušteni izigrani migrantima. U Eu se ne dolazi da bi se radilo nego preuzme od europljana. To se veoma jasno vidi svugdje u EU. Tu je kraj…………………

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img