MFF PROCJENJUJE: Ekonomski rast BiH bit će još manji od očekivanog

Ekonomski rast u BiH neće, kako je ranije prognozirano, biti 3,1 posto, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. Smanjene su i procjene za iduću godinu, sa 3,2 na 2,6 posto.

Najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kažu da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini biti manji od procjena iz travnja ove godine.

Analitičari ističu da su najnoviji pokazatelji najviše posljedica neformiranja vlasti na državnoj razini.

Ekonomski rast u BiH neće, kako je ranije prognozirano, biti 3,1 posto, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. Smanjene su i procjene za iduću godinu, sa 3,2 na 2,6 posto, piše Dnevni avaz.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da procjene MMF-a nisu neočekivane.

– Međunarodni monetarni fond daje prognoze dva puta godišnje. Prvo krene optimistično, a onda poslije to revidira znajući da ni u prvom naletu nije moglo biti tako. Skupljati podatke na osnovu statistike BiH je presmiješno i to MMF zna, ali nema drugih mogućnosti – kaže Cenić.

Naglašava kako Bosna i Hercegovine, prema Statističkom uredu Europskih zajednica (Eurostat), zajedno s Kosovom, ima najlošiju statistiku, koja se šminka i koja uvijek kasni.

– Najsmješnija stvar je što smo na popisu lakoće poslovanja manje mjesta pali kad nema vlasti nego kad smo je imali pa se može zaključiti kakva nam je statistika koja ide MMF-u. Presmiješna. Rast u BiH ne znači razvoj, jer ovisi od toga na što se novac potroši – zaključuje Cenić.

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine dostigao je prošle godine 17 milijardi eura, u odnosu na 11,5 milijardi 2007.

Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH, kaže kako građani primjećuju samo da im je svakog dana sve teže i da sve više tonu.

– Ne vide nikakvu alternativu u ovoj zemlji i zato masovno odlaze. Vlast se nedavno hvalila kako analize govore da je situacija u zemlji bolja, a sada im je došao hladan tuš od MMF-a – rekao je Šatorović.

Selvedin Šatorović kaže kako su na posljednjoj sjednici Saveza samostalnih sindikata u BiH donijeli odluku da ne žele više zaduženja i financiranje političara, koji nisu ispoštovali ono što su građani tražili.

– Vlast treba pronaći modalitete da se poslodavci rasterete i da se visoke plaće oporezuju. Ovo je, ustvari, pokazatelj u kakvom se stanju nalazimo i što će uslijediti, a to je guranje sve dublje i dublje – zaključio je Šatorović./HMS/

Najnovije