Sve vijesti

HNK Mostar

Merkel: Sve balkanske zemlje imaju budućnost u EU, ali nećemo spuštati kriterije

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u videoporuci, objavljenoj jučer na njenoj službenojj internet-stranici, da zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, imaju jasnu perspektivu priključenja Europskoj uniji.

Merkel je naglasila da Njemačka snažno podržava pristupanje balkanskih zemalja Uniji, ali je dodala da im predstoji dug put.

Pri tome je naglasila da nitko nema koristi od toga da se spuštaju kriteriji za članstvo.

– U svim mojim razgovorima, bez obzira na to radi li se o albanskom ili makedonskom predsjedniku ili odgovornim dužnosnicima BiH, u fokusu su uvijek pitanja koja se odnose na vladavinu prava. EU daje dosta novca za ove reforme – kazala je Merkel.

Dodala je da, ako se uzme u obzir da se u ovoj godini obilježava 100. godišnjica Prvog svjetskog rata, onda se zna da je “povijest Europe najčvršće povezana s poviješću zapadnog Balkana”.

Poručila je da će vlada u Berlinu krajem kolovoza organizirati konferenciju na koju će pozvati predstavnike svih balkanskih zemalja kako bi se zajednički razmotrili koraci koje treba poduzeti radi zajedničke budućnosti./HMS/

Najnovije