Merkel pohvalila Vučića: Možete računati na podršku Berlina

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Beograd može računati na podršku Berlina na putu ka Europskoj uniji, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Možete računati na podršku iz Berlina. Vašim naporima se mora odati priznanje, a to nije bilo tako prethodnih godina. Mi ćemo to cjeniti i pozitivno ocjeniti. Jedino je pitanje kada će biti otvorena poglavlja“, citiraju njemačku kancelarku beogradski mediji.

Nemačka kancelarka je navela da je srpski ekonomski program pokazao pozitivne rezultate.

“Ovdje imamo veliki broj kontakata i u sklopu cijele regije ambiciozni dnevni red. U vezi s ekonomskim programom, on je pokazao prve pozitivne rezultate, procjena MMF ide u tom priavcu i priznaje rezultate Srbije. Na taj način srpsko gospodarstvo može raditi na dobroj osnovi i to se ocrtava u bilateralnim odnosima“, rekla je Merkel.

Prema njezinim riječima, članstvo u EU omogućava mir na Zapadnom Balkanu.

“Mi smo 2003. godine otvorili svim zemljama Zapadnog Balkana mogućnost za pristupanje EU. To je situacija koja ide na obostranu korist, kako za Zapadni Balkan, tako i za EU koja ima 28 zemalja članica. U našem interesu je mir na Zapadnom Balkanu, a članstvo u EU to omogućava. Želim se zahvaliti predsjedniku Vlade Srbije što je pokrenuo veliki broj inicijativa i podsticao stabilnost u regiji. Razgovorima s Prištinom je Beograd pokazao spremnost za kompromise i to će se uzeti u obzir kada bude odlučivano o otvaranju poglavlja u pristupnom procesu“, dodala je Merkel.

Ona je, kako javlja B92 pohvalila spremnost na razgovor premijera Srbije i Albanije.

“Novi kvalitet kontakata Albanije i Srbije se vidi u posjeti predsjednika vlada, što nije bilo moguće prije nekoliko godina. To se mora nastaviti. Smatram da je zaista značajno što su oba premijera uspjela stvoriti uvjet za razmenu mladih, mi smo pokrenuli tu ideju na prošloj konferenciji o Zapadnom Balkanu. Postignut je napredak i to je značajno“, istaknula je Merkel.

Merkel je dodala i da Srbija ima još dosta toga uraditi.

“Postoji niz razloga da budemo u komunikaciji, želim vas ohrabriti da nastavite svoje napore. Znamo da u mnogim pitanjima ima još dosta toga učiniti. Novi izazov za Srbiju su migracijski tokovi, migranti preko Grčke stižu, Srbija je postala tranzitna zemlja… Razgovarat ćemo dalje o toj temi“, zaključila je Merkel.

Njemačka kancelarka u Beograd je stigla iz Tirane gdje se, na svojoj balkanskoj turneji, sastala s premijer te zemlje Edijem Ramom, a sutra će, kako javlja Hrvatski Medijski Servis posjetriti Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu će se kancelarka mMrkel susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te članovima Predsjedništva BiH.

Prije povratka u Berlin razgledat će izložbu posvećenu srebeničkim žrtvama te se susresti s predstavnicima udruge Majke Srebrenice. /HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...