Hrvatski Medijski Servis

MERKEL ODGOVORILA TRUMPU: Vodimo neovisnu politiku

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se, odgovarajući na tvrdnju predsjednika SAD Donalda Trumpa da je Berlin pod “potpunom kontrolom Rusije”, prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Njemačka neovisna u izboru vlastite politike, prenosi Reuters.

Merkel je, tri sata nakon što je, kako Reuters ocjenjuje, Trump pokrenuo tiradu oko njemačkog uvoza ruskog plina i sporosti u povećanju davanja na obranu, to kazala novinarima po dolasku na summit NATO-a u Bruxellesu.

“Ja sam osobno iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo reći da možemo voditi nezavisnu politiku i donositi neovisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Ona je također branila doprinos koji Njemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trumpa previše opteretila poreske obveznike u SAD.

Njemačka kancelarka je ocijenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO.

“Njemačka je druga (od članica NATO) po osiguravanju trupa (za misije), najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažirani u Afganistanu. Time također branimo interese SAD”, poručila je Merkel.

Njemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen , reagirajući na optužbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom”, izjavila je von der Leyen na skupu koji prati summit NATO-a.

Ona je to rekla samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tijekom zajedničke press konferencije sa Stoltenbergom.

“Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.

Nakon, kako AP navodi, optužbi američkog predsjednika Donalda Trumpa o ovisnosti Njemačke o ruskom plinu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberga, je u zajedničkom obraćanju novinarima uzvratio Trumpu naglašavajući da su države članice Alijanse uspijevale surađivati uprkos razlikama.

Reuters prenosi da je Stoltenberg ipak kazao da se Trumpovi saveznici ne slažu oko plinskih pitanja vezanih za Rusiju.

Trump je danas, uoči početka summita NATO u Bruxellesu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje plinovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije” i kritizirajući njemački neuspjeh u povećanju davanja za obranu.

Američki predsjednik je tijekom zajedničke press konferencije sa Stoltenbergom kazao da je “veoma neprikladno” da SAD plaćaju za europsku obranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija europska zemlja podržava plinske sporazume s Moskvom.

“A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Trump Njemačkoj, za koju tvrdi da je zbog plinovoda “pod potpunom kontrolom Rusije”, prenose agencije.

Reuters navodi da bi se Trump kasnije tijekom dana trebao na summitu sresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedjeljak je predviđen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trump je izjavio u obraćanju novinarima uoči početka summita NATO-a da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više financijski doprinesu NATO-u, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret s leđa američkih poreskih obveznika.

“U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. Sjedinjene Države troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke”, rekao je Trump i dodao da to traje desetljećima.

Zaključio je da je to disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD.

“Mi ćemo to učiniti pravednim. Želim pohvaliti glavnog tajnika (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu”, rekao je američki predsjednik./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte