MERKEL: Venecijanska komisija može biti ključ za rješenje izbornog zakonodavstva

Europska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve države Zapadnog Balkana, postoji, ali da bi BiH ostvarila svoje težnje da što skorije dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU-u morat će odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika, poručila je kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za n0ovinare s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Za BiH je važno i da što skorije bude aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u, a prema riječima Merkel, postoje “dobri uvjeti da taj proces bude uspješno okončan tijekom ove godine”.

Njemačka kancelarka je kazala kako je sa Zvizdićem, koji danas boravi u jednodnevnoj  posjeti Berlinu, razgovarala i o pojačanom prilivu migranata i izbjeglica u BiH, rekavši kako je to pitanje moguće riješiti u suradnji sa susjednim zemljama.

“Razgovarali smo i o temi migracija. BiH je prijavila dolazak većeg broja izbjeglica nego što je to bilo prije godinu dana. Razgovarali smo i o uzrocima neregularnih migracija, i to može biti riješeno samo u suradnji s Srbijom i Hrvatskom. Mišljenja sam da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH”, kazala je Merkel zahvalivši na tome što se, usprkos svim problemima, BiH pokušava na human način ophoditi sa tim ljudima.

Njemačka kancelarka je izrazila žaljenje da je ostalo još malo vremena do održavanja općih izbora u BiH, 7. listopada, a da nije okončana reforma izbornog zakonodavstva.

“Smatramo da Venecijanska komisija može biti ključ kako bi se postiglo neko rješenje, ali to pretpostavlja volju i spremnost na kompromise svih strana. I još je od većeg značaja što u kontekstu krivičnog prava imamo jednu pravnu prazninu, i to kažem u punom uvjerenju i rekla sam to i predsjedniku vlade, da ćemo mi sa njemačke strane obratiti pažnju na to da kazneno gonjenje slučajeva korupcije, organiziranog kriminala i terorizma moraju biti omogućeni i ojačati. Zbog toga su takve pravne praznine nešto što nije prihvatljivo”, poručila je Merkel.

Kazala je kako je vrlo bitno za njemačke firme koje posluju u BIH da imaju adekvatnu pravnu zaštitu i da je od Zvizdića dobila uvjeravanje kako će BiH na tome raditi korak po korak. Kad je riječ o mladima u BiH, Merkel je kazala da Njemačka tu može pomoći izravnim investicijama i dualnim obrazovanjem.

Usprkos svim problemima, po ocjeni Merkel, poboljšana je suradnja između zemalja Zapadnog Balkana, naročito kroz Berlinski proces.

“Sada moramo da vidimo da dogovorenu znanstvenu fondaciju pokrenemo do sljedeće godine, jer upravo i pitanje znanosti i obrazovanja jeste od velikog značaja za budućnost zemalja Zapadnog Balkana”, rekla je Merkel.

Dodala je da Njemačka podržava blisku suradnju između vođa država Zapadnog Balkana na tom polju.

“Njemačka stoji uz vas, ponekad smo zemlja koja vrlo otvoreno kaže što želi da bude bolje, ali imamo i smisao za ono što je moguće. Hvala vam na vašem radu, i želimo vašoj zemlji veliki uspjeh”, kazala je njemačka kancelarka./AA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BUDUĆNOST

Gradit će se plinovod iz Posušja za Novi Travnik i Mostar

Učinjen je veliki korak ka implementaciji projekta od strateškog regionalnog značaja, Južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, priopćeno je iz poduzeća...