NJEMAČKA KANCELARKA

MERKEL: Brexit predstavlja duboki rez za Europu

Brexit predstavlja “duboki rez” za Njemačku i za cijelu Europu, ocijenila je njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje “intenzivne” pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

“Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije”, rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Istovremeno je naglasila da će Europa braniti svoje interese, posebice integritet europskog jedinstvenog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine u definiranju budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

“Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi”, rekla je.

“Europska unija nam jamči jaki glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Europe s preostalih 26 zemalja”, naglasio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija je prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze: složenih pregovora o vezama Londona i Bruxellesa nakon tranzicijskog razdoblja do 31. prosinca, ali i između Londona i drugih zemalja poput Sjedinjenih Država./Hina/HMS/

Najnovije

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD ŽEPČA

Dvije osobe poginule, jedna teško ozlijeđena, u sudaru tri vozila

Dvije osobe su poginule, a jedna je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se rano jutros dogodila u mjestu Liješnica kod Žepča na magistralnoj...