Menopauza povezana s depresijom, evo kako se nositi s time

Približavanje srednjim godinama često donosi povećan stres, anksioznost i strah. To se djelomice može pripisati fizičkim promjenama, kao što je smanjenje nivoa estrogena i progesterona. Međutim, može doći i do emocionalnih promjena, kao što su brige zbog starenja i sve što ono donosi.

Menopauza je prirodan proces u životu svake žene. Njenim dolaskom, u tijelu se događaju razne promjene, a pored onih vidljivih, ne bi trebalo zanemariti i one simptome koji su skriveni, a koji mogu otkriti da je mentalno zdravlje žene narušeno.

Menopauza se obično događa između 45. i 55. godine života. Opadanjem razine estrogena odvijaju se razne hormonalne promjene, uglavnom popraćene valunzima, povećanim znojenjem, ali i glavoboljama.

Za neke žene, menopauza može biti vrijeme izolacije ili frustracije. Obitelj i prijatelji možda neće uvijek razumjeti kroz što prolaze ili neće pružiti podršku koja im je potrebna. Kada se pojave problemi sa suočavanjem, moguć je i razvoj anksioznosti ili depresije, piše Healthline.

Nekoliko studija otkrilo je da povezanost između depresije i menopauze zaista postoji.

Veća vjerojatnost da se depresija pojavi u menopauzi postoji kod onih žena koje su već ranije imale depresivne krize, kod onih koje se bave stresnim poslom, ali i kod žena koje pretjeruju s konzumiranjem cigareta.

Međutim, nije još sasvim jasno kroz kakve će faze žena proći u menopauzi. Istraživanja su pokazala da će osam od 10 žena imati simptome u određenoj mjeri.

Osim promjena raspoloženja, žene mogu imati problem sa spavanjem i nedostatkom seksualnog nagona, što može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

Tu je i nezainteresiranost za aktivnosti koje su im pričinjavale zadovoljstvo, osjećaj krivice i bezvrjednosti, ali se kod pojedinih žena mogu javiti i suicidalne misli ili razmišljanje o smrti.

Od velike pomoći može biti podrška obitelji, zdrava prehrana, fizička aktivnost, kvalitetan socijalni život i, naravno, dobar san.

Mnoge žene uglavnom izbjegavaju potražiti stručnu pomoć, što zbog straha, što zbog uvjerenja da je sve to dio starenja, piše N1.

Svakako je najbolji način konzultirati se s ginekologom, endokrinologom ili drugim stručnjacima, kako bi se prolazak kroz ovaj period olakšao./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...