MELONI: Spremni smo podržati otvaranje pregovora s BiH

Premijerka Giorgia Meloni govoreći u talijanskom Senatu posebnu pažnju posvetila je proširenju EU, te pregovaračkom statusu Bosne i Hercegovine.

– U tom kontekstu spremni smo da još jednom podržimo, a u svjetlu preporuke sadržane u relevantnom izvještaju Europske komisije, otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je odluka koja, uvjereni smo, može dovesti do daljeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Europskoj uniji. Što više, već smo vidjeli kako je davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini u prosincu 2022. godine dovelo do toga da za nešto više od godinu država provede veći broj reformi nego što je urađeno u prethodnih deset godina – kazala je Meloni.

Meloni se osvrnula i na izdvajanja europskih zemalja za obranu.

– Ovdje iskreno mislim, gospodo, da moramo prestati biti licemjeri. Optužbe za pretjerano američko miješanje i kritike na račun ozbiljne nacionalne i europske obrambene politike uvijek radoznalo hodaju zajedno, ali ne ostaju zajedno. Ako tražite od nekoga da brine o vašoj sigurnosti, morate uzeti u obzir hipotezu da će taj netko imati veliku riječ kada je riječ o međunarodnoj dinamici – istakla je Meloni.

Naglasila je kako su sigurnost i obrana usko povezani.

– Sigurnosne i obrambene potrebe Europske unije usko su povezane s pitanjem proširenja Europske unije, ili bolje rečeno, ponovnog ujedinjena Europe, kako mi to radije definiramo. Kao što znate, Italija je mnogo uložila u ovaj proces, s posebnom pažnjom na Zapadni Balkan. Podržavamo put ka Europskoj uniji za sve kandidate, kako one na istoku (Moldavija, Ukrajina i Gruzija), tako i one sa Zapadnog Balkana – zaključila je premijerka Italije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img