BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI POKUŠAVA SE OPRAVDATI

MEKTIĆ: Koristili smo eko pjenu

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osudilo upotrebu kemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini, i zatražilo istragu, oglasio se i Dragan Mektić koji je sudjelovao u ovom takozvanom “pjena partiju”.

Mektić je rekao da je u Ukrini korištena “eko pjena”.

“Ovdje je korištena eko pjena na biljnoj bazi Euroline”, naveo je Mektić, a prenijele su banjalučke Nezavisne novine.

Podsjećamo, ranije je Ministarstvo zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

“Vode Srpske” su već naložile da se uzme uzorak vode za kemijsku analizu.

“Upotreba kemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ‘cvjetanja rijeke, odnosno ‘ukrinskom vodenom cvijetu’, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira”, naveli su u Ministarstvu.

Kako su naveli, neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju kemikalije.

“Ministarstvo će do kraja inzistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinitelji ovakvog zagađenja rijeka”, kažu u Ministarstvu./HMS/

Najnovije