MEDICINSKO ČUDO: Liječnici donijeli na svijet bebu 117 dana nakon što je majci utvrđena moždana smrt

Nevjerojatan slučaj dogodio se u sveučilišnoj bolnici Brno u Češkoj. Liječnici su na svijet donijeli dijete čija je majka doživjela moždanu smrt 117 dana prije porođaja. Majka je nakon carskog reza isključena s aparata.

Prije četiri mjeseca trudnica u Češkoj doživjela je moždani udar. Šanse da prežive ona i fetus bile su gotovo nikakve. No liječnici su unatoč moždanoj smrti majke uspjeli privesti trudnoću kraju, 15. kolovoza na svijet je stigla zdrava djevojčica teška 2, 13 kilograma i dugačka 42 centimetra.

– Kapa dolje našim kolegama anesteziolozima koji su savršeno osigurali i pripremili pacijenta te stvorili idealne uvjete za operaciju, komentirao je Lukas Hurban, ginekolog i opstetričar Sveučilišne bolnice Brno.

Moždana smrt majke proglašena je netom nakon što je dovezena u bolnicu. Odmah je započela borba za fetus, 27-godišnja žena stavljena je na aparate i redovito su joj pomicali noge kako bi simulirali hodanje i osigurali bolji razvoj ploda. Liječnici kažu da uspješan porođaj ne bi bio moguć bez potpore obitelji.

– Razvoj trudnoće pokazao je da fetus dobro napreduje i da se fizički razvija. Nismo uočili probleme u razvoju i to se moglo nastaviti. Naša je namjera bila prijeći prag od 28 tjedana, ili još bolje 32 ili 34 tjedna kada je dišni sustav dobro razvijen i fetus može samostalno disati nakon porođaja, kazao je Pavel Ventruba, šef ginekologije i opstetricije Sveučilišne bolnice Brno./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIBENIK

Ubijen muškarac, priveden 35-godišnjak

Zbog sumnje na ubojstvo 57-godišnjaka, čije je tijelo u subotu popodne pronađeno u kući u Gaćelezima, policija je privela 35-godišnjeg muškarca, potvrdila je glasnogovornica...