McGaha predala zapovjednu dužnost NATO stožera Sarajevo brigadnom generalu Valasu

Zapovjednica NATO stožera Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha danas je predala tu funkciju brigadnom generalu Matthewu Valasu.

Ceremoniji primopredaje u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice.

– NATO savez zasnovan je na ideji da možemo postići više kada smo ujedinjeni nego kada smo sami i danas imamo priliku osvrnuti se na napredak koji su zajedno postigli NATO, BiH i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine – rekla je u obraćanju McGaha.

Zajedno smo, istakla je, produbili veze između BiH i NATO zemalja s pojačanim paketom podrške za izgradnju sposobnosti i otpornosti ključnih bh. institucija.

– Poduzeli smo konkretne korake na ubrzanju uništavanja viškova streljiva i MES-a i pomogli da se naglasi imperativ za povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima obrane, sigurnosti i diplomacije. A to sve u Bosni i Hercegovine čini sigurnijim – kazala je McGaha.

Iskazala je veliko poštovanje prema pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstava obrane i sigurnosti, koji, prema njenim riječima, predstavljaju ono najbolje u BiH.

– Njihova predanost, profesionalizam i ujedinjenost primjer su šta se može postići kada je fokus na izgradnji pozitivnije budućnosti. Ponosna sam što sam radila rame uz rame s njima – rekla je McGaha.

Istaknula je da su NATO i saveznici ustrajni u svojoj predanosti trajnom miru i sigurnosti svih građana u BiH, te da su to u protekle dvije godine i dokazali svojim djelima.

Brigadni general Matthew Valas se zahvalio na prilici da se vrati u Bosnu i Hercegovinu nakon više od 23 godine, nakon završetka misije Stabilizacijskih snaga 6. Istaknuo je da je spreman služiti s timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta obrane i sposobnosti oružanih snaga bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine.

– Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine održati visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti – rekao je u obraćanju Vales./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img