Sve vijesti

HNK Mostar

Mato Franjičević: Hrvati se štite od asimilacije i preko RTVH

Zastupnici HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH napustili su posljednju sjednicu prije rasprave o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojim se, uz postojanje BHRT-a, RTRS-a i RTFBiH, osniva i kanal na hrvatskom jeziku – RTVH.

Prema predloženom rješenju, RTVH pripada 20 posto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa RTV pristojbe naplaćene na teritoriji BiH. Nakon napuštanja dvorane zastupnika HDZ-a i nepostojanja dovoljne entitetske većine, prijedlog je upućen na usaglašavanje Kolegiju Doma, a o njemu se i danas očekuje rasprava, posjeća sarajevsko Oslobođenje.

Zastupnici HDZ-a odlučili su napustiti sjednicu, pojasnio je sarajevskom Oslobođenju predsjedavajući Kluba HDZ-a Mato Franjičević, kada je, nakon desetosatne rasprave o posljedicama poplava u BiH, sjednica ušla u večernje sate, kada su zastupnici bili umorni kao i novinarske ekipe.

– Smatrali smo da nije uredu da se rasprava o tako važnoj stvari, kanalu na hrvatskom jeziku, svede na šutnju ili na jednu do dvije rečenice. Shvaćam da određene političke opcije imaju različite poglede kada je riječ o Javnom RTV sustavu, ali mislim da nije rješenje bježati od rasprave i sučeljavanja argumenata. Na taj se način stvari guraju pod tepih, a to neće riješiti problem, poručio je Franjičević.

Naglasio je kako nastojanja da najmalobrojniji konstitutivni narod svoja identitetska obilježja i interese štiti od asimilacije onih koji su brojniji i preko svog RTV kanala traju od 1998. godine, kada se prvi put u federalnom Parlamentu načela rasprava o toj temi.

– Ta nastojanja su konstantna i dugogodišnja i ona neće biti zaustavljena. Naprosto je nemoguće da se ona ne riješe povoljno za jedan konstitutivni narod, jer oni koji žele opstruirati i zaustaviti težnju jednog naroda da bude informiran na svom jeziku preko medijskog sredstva vode uzaludnu bitku. U sadašnjim okolnostima, oni koji žele zadržati postojeći sustav javnog informiranja, a koji de facto nije javni već državnopolitički, oni su koji mogu povesti ekipe javnih emitera, ne da prate događaje o poplavama u zemlji, već istaknute političare kako sjedaju u helikoptere i idu se slikati da bi to emitirali na takozvanim javnim, a ustvari izrazito političkim emiterima, zaključuje Franjičević./HMS/

Najnovije