Hrvatski Medijski Servis

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI MASAKRA U PARIZU Teroristi upali u redakciju satiričnog lista i pobili 12 ljudi!

Dvanaest osoba ubijeno je, a još je desetoro ranjeno u napadu dvojice muškaraca na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u centru Pariza. List Charlie Hebdo i prije je bio na meti napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011., prenose agencije.

Francuska televizijska mreža iTELE prenosi izjavu očevica koji je rekao da je vidio napad iz susjedne zgrade u središtu francuske prijestolnice.

“Prije otprilike pola sata dvojica muškaraca sa crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima”, rekao je Benoit Bringer za tu mrežu. “Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi”, dodao je, rekavši da su napadači viđeni kako bježe iz zgrade.

Za vrijeme trajanja pokolja, napadači su uzvikivali “Osvetili smo proroka!”, pucajući istovremeno iz kalašnjikova.

Potraga francuskih sigurnosnih snaga za napadačima još uvijek traje.
Francuski predsjednik Francois Hollande smjesta je stigao na poprište tragedije koja se dogodila u rezidencijalnoj četvrti francuske prijestolnice, nazvavši taj događaj terorističkim napadom i činom iznimnog zvjerstva. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih najmanje 40 godina. Riječ je o barbarskom napadu. Napadnut je časopis koji izražava slobodu mišljenja. Ovo je teroristički napad, u to nema sumnje. Riječ je o kukavičkom činu. Prijete nam zato što smo slobodna zemlja, izjavio je te poručio da će napadači biti kažnjeni.

Osim 12 ubijenih, četiri ranjene osobe su u kritičnom stanju, rekao je Hollande, pozvavši na nacionalno jedinstvo.

pariz masakr

Sazvan je i hitan sastanak Vlade Francuske, objavila je Elizejska palača. U pariškom području je stupanj pripravnosti podignut na najvišu razinu, objavljeno je iz ureda francuskog premijera.

Oko 11.30 dva muškarca s crnim kapuljačama naoružana strojnicom kalašnjikov i ručnim bacačem raketa upala su u sjedište Charlie Hebdoa u pariškom 11. arondismanu. Došlo je do razmjene vatre s redarstvenicima, izjavio je za AFP izvor blizak istrazi.

Bježeći s poprišta, dvojica napadača metkom su ranila policajca, pod prijetnjom oružja zaustavili automobil i odvezli se u njemu, pritom srušivši na tlo jednog prolaznika.

Čuo sam pucnjeve, vidio ljude s fantomkama kako odlaze u automobilu, bilo ih je najmanje pet, rekao je očevidac Michel Goldenberg koji radi u uredu u istoj ulici – Nicolas Appert – u kojoj se nalazi sjedište tjednika. Drugi susjed rekao je da je čuo tridesetak hitaca tijekom desetak minuta.

pariz nova

Identitet napadača zasad nije poznat, a neki svjedoci, po izjavama policije, rekli su da su oni uoči bijega u automobilu vikali – Osvetili smo proroka!

Magazin Charlie Hebdo poznat je po provokativnim karikaturama proroka Muhameda. Oko 11.30 sati na njihovu profilu na Twitteru objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija.

O ovom nemilom događaju oglasio se i britanski premijer David Cameron. Gospodine predsjedatelju, siguran sam da će mi se cijeli parlament pridružiti u osudi jutrošnjeg barbarskog napada na redakciju pariškog tjednika u kojem je ubijeno deset ili više ljudi. Dok ne doznamo više detalja, znam da su ovaj dom i država ujedinjeni s francuskim narodom u borbi protiv svih vrsta terorizma. Ustrajat ćemo na slobodi govora i demokraciji. Ti nas ljudi nikad neće udaljiti od tih vrijednosti, izjavio je. /Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte