SARAJEVO

Marko Sinanović iz Žepča predsjednik Crvenog križa FBiH, Drago Martinović iz Širokog Brijega dopredsjednik

Skupština Crvenog križa Federacije BiH izabrala je, na sjednici u Sarajevu, Marka Sinanovića iz Žepča za predsjednika Crvenog križa FBiH i Dragu Martinovića iz Širokog Brijega za dopredsjednika državnog Crvenog križa.

Oni su izabrani na razdoblje od dvije godine (do kraja ovog mandata). Na toj funkciji zamijenit će Ivu Juričevića, koji je preminuo krajem veljače.

Generalni tajnik CK FBiH Namik Hodžić kaže Feni i to da su na današnjoj sjednici bila i izvještajni dokumenti za prošlu godinu, a dodijeljene su i zahvalnice za podršku i doprinos u realizaciji aktivnosti Crvenog križa Federacije BiH. Posebno priznanje dodijeljeno je posthumno za Ivu Juričevića.

Po riječima Hodžića, u izvješću za prošlu godinu konstatirano je složeno stanje u vezi migranata, ali i da im Crveni križ u okviru svog mandata nastavlja pružati podršku.

– Mi pružamo podršku migrantima u tranzitu. Imamo podršku migrantima i u kampovima gdje smo partner Međunarodnoj organizaciji za migracije. Za migrante u tranzitu radimo u partnerstvu s Danskim vijećem za izbjeglice. Imamo mobilne timove, koji pružaju prvu pomoć i logističku podršku. Imamo potporu i Švicarskog Crvenog križa, Crvenog polumjeseca Turske i Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – kazao je.

Podsjeća da je izvan kampova dvije do tri tisuće migranata, koji nemaju gdje prenoćiti. To je trenutno, kaže, veći problem u odnosu na migrante koji u kampovima imaju hranu, zdravstvenu zaštitu i higijenske uvjete./HMS/

Najnovije