MOSTAR JE DOBIO GRADONAČELNIKA

MARIO KORDIĆ: Od sutra ću biti motor grada

Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH izabran je za novog gradonačelnika Mostara. Za njega je u trećem krugu glasovanja, na trećem nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara glasovalo 17 vijećnika. Njegov protukandidat, Zlatko Guzin iz SDA, osvojio je 16 glasova, dok dvoje vijećnika nije glasovali niti za jednog od ponuđenih kandidata, piše Hrvatski Medijski Servis. 

Izbor gradonačelnika Mostara proslavljen je vatrometom s Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Scenarij da će Mostar danas dobiti gradonačelnika postao je izvjestan nakon što su predstavnici međunarodne zajednice, a među kojima i OHR kao tumač nametnutog Statuta, kazali da inicijativa Bh. bloka koju je podržala i Koalicija za Mostar, o tome da Mostar dobije rotirajućeg gradonačelnika po uzoru na Predsjedništvo BiH, nije u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Mostara.

U prvom krugu glasovanja Kordić je dobio 17 glasova, a Guzin 14. Kako niti jedan kandidat nije dobio potrebne 2/3 glasova pristupilo se trećem krugu glasovanja u kojem je izabran Kordić koji je imao više glasova od Guzina (17:16).

Kordić je u obraćanju vijećnicima kazao kako će on već od sutra biti “motor grada” te prvi među jednakima.

Kako po Statutu Grada Mostara gradonačelnik i predsjednik Vijeća ne mogu biti iz istog naroda Ivan Zelenika je podnio ostavku na mjesto predsjednika tog zakonodavnog tijela. Potom je za predsjednika Gradskog vijeća Mostara izabran Salem Marić, a za njegove zamjenike izabrani su Ivan Zelenika i Velibor Milivojević.

Odmah po okončanju procedura vezanih za konstituiranje Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika uslijedila je prva izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici usvojili odluku o privremenom financiranju od 12,6 milijuna KM koja vrijedi do 31. ožujka

OVAKO JE TEKAO RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU 

19:00 Gradsko vijeće Mostara jednoglasnom je odlukom, sa 34 glasa za, usvojilo odluku o privremenom financiranju Grada Mostara za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine u iznosu od 12,6 milijuna maraka.

18:30 Novoizabrani predsjednik Vijeća, Salem Marić, čestitao je novoizabranom gradonačelniku Mostara, Mariju Kordiću. Zahvalio se svojim kolegama iz Koalicije za Mostar koji su ga jednoglasno podržali za predsjednika Vijeća.

18:25 Nakon što je Zelenika podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Mostara uslijedilo je javno glasovanje za novog predsjednika Vijeća i njegova dva zamjenika. Klubovi konstitutivnih naroda na ove dužnosti predložili su iste kandidate, Salem Marić (Klub Bošnjaka), Ivan Zelenika (Klub Hrvata) i Velibor Milivojević (Klub Srba). Za predsjednika Vijeća je izabran Salem Marić iz Kluba Bošnjaka. Njegovi zamjenici su Ivan Zelenika iz Kluba Hrvata i Velibor Milivojević iz Kluba Srba.

18:03 Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Ivan Zelenika, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Mostara jer po Statutu Grada Mostara predsjednik Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog naroda.  Uskoro kreće izbor novog predsjednika Vijeća.

18:00 Mario Kordić je položio svečanu prisegu i preuzeo dužnost gradonačelnika Mostara. Posebno se zahvalio na riječima svog protukandidata i kolege, Zlatka Guzina. Kazao je da će svoj posao raditi svjesno i odgovorno kao i da će već od sutra biti motor grada Mostara.

17:55 Ljubo Bešlić, dosadašnji gradonačelnik Mostara, čestitao je svom nasljedniku Mariju Kordiću na izboru za gradonačelnika, a svim vijećnicima poželio je uspješan mandat. Kazao je da Mostar nije bilo jednostavno voditi bez Gradskog vijeća, ali da je najvažnije da grad ostavlja financijski stabilnim.

17: 52 Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika ovoga grada čestitao je novoizabranom gradonačelniku Mariju Kordiću. Rekao je da mu je drago što je utakmica između njih dvojice prošla u fer i korektnom tonu te da su izbori između njih dvojice bili svojevrsni derbi na kojemu je, kako kaže, on izgubio.

17:50 Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara. On je u trećem krugu glasovanja imao 17 glasova dok je Guzin imao 16 glasova. Dva vijećnika imala su nevažeće listiće što bi se moglo protumačiti kao da su suzdržani.

17:45 Ponovno je dostupan videoprijenos sjednice Gradskog vijeća  Mostara. Nakon što su vijećnici glasovali u trećem krugu glasovanja za gradonačelnika, u kojem se bira između Marija Kordića (HDZ BiH) i Zlatka Guzina (SDA). Trenutno povjerenstvo za izbore broji glasove.

17:35  Već petnaestak minuta nije dostupan videoprijenos uživo sjednice Gradskog vijeća Mostara, vjerojatno zbog tehničkih problema. Još uvijek traje treći krug glasovanja.

17:10 Nakon što je okončan drugi krug glasovanja, vijećnici su pristupili trećem krugu glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara. U trećem krugu glasovanja dovoljna je prosta većina glasova da  bi bio izabran gradonačelnik.

17:00 Predsjednica povjerenstva za izbore u Gradskom vijeću Mostara, Adela Gosto, pročitala je rezultate glasovanja drugog kruga glasovanja za izbora gradonačelnika Mostara. Mario Kordić iz HDZ-a BiH osvojio je 17 glasova, dok je Zlatko Guzin osvojio 14 glasova. Ostali vijećnici, odnosno njih 14 nisu glasovali ni za jednoga kandidata što bi se moglo protumačiti da su bili suzdržani.

16:50 Nakon što su vijećnici glasovali, povjerenstvo za izbor gradonačelnika počelo brojati glasove

16:43 Nastavljen je prijenos trećeg nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara nakon što je nekoliko minuta bio nedostupan na YouTube kanalu Gradskog vijeća Mostara. Podsjećamo, još uvijek traje drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara, a vijećnici biraju između Marija Kordića i Zlatka Guzina.

16:40 Prijenos sjednice Gradskog vijeća Mostara na YouTube kanalu Gradskog voijeća Mostara je prekinut. Nakon što bude dostupan novi livestream ugradit ćemo ga u ovo “iz minute u minutu izvješće”

16:30 Traje proces glasovanja u drugom krugu izbora za gradonačelnika Mostara. Vijećnici glasuju pod nadzorom povjerenstva za izbor gradonačelnika.

16:07 Nakon što je prozivkom utvrđeno da je na sjednici prisutno svih 35 gradskih vijećnika, povjerenstvo za izbor gradonačelnika priprema tehničke uvjete kako bi se mogao obaviti drugi krug izbora za gradonačelnika Mostara

Podsjećamo, dvije koalicije bošnjačkih stranaka usuglasile su se oko prijedloga da Mostar dobije tzv. Rotirajućeg gradonačelnika po uzoru na Predsjedništvo BiH, ali predstavnici međunarodne zajednice, ujedno i OHR kao vrhovni tumač nametnutog Statuta, ranije danas kazali su da se izbor gradonačelnika ne odugovlači te da se vratio u zakonske procedure sukladno Statutu i Poslovniku.

To praktički znači da su predstavnici međunarodne zajednice protiv ideje o rotirajućem gradonačelniku te su naložili nastavak započete procedure, odnosno nastavak procesa glasovanja u drugom krugu, sukladno rezultatima prvog kruga glasovanja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije