OSNIVAČ ČITLUČKOG MODERNA MUSIC CENTRA

MARINČIĆ ZA HMS: Želim napraviti nešto za svoju sredinu i svoju djecu

„Nije mi bilo druge nego otvoriti ovaj centar, jer nisam kompletan kao osoba ako ne radim nešto za svoju sredinu“, kazao je Mateo Marinčić, mladi glazbenik, profesor i osnivač glazbenog Moderna Music Centra u Čitluku.

Piše: Nikolina Vranjković, Hrvatski Medijski Servis

Centar je svoja vrata otvorio u listopadu ove godine, a u sklopu centra nalaze se dječja glazbena igraonica, glazbeni studio, u kojem se održavaju sati sviranja i pjevanja.

„Htio sam kao glazbenik potaknuti u Čitluku i Brotnju, a i šire da djeca dobiju jednostavno priliku jer nažalost kod nas ovdje po hrvatskom nastavnom planu i programu djeca mogu upisati glazbenu školu tek s devet godina, odnosno u trećem razredu polaze u prvi razred osnovne glazbene škole. Imamo djece koja imaju, vjerovali ili ne, tri, četiri godine koji uče instrument svirati. Ne samo da imamo djece već i osoba koje su ozbiljnije životne dobi od trideset, pa i šezdeset godina“, rekao je Marinčić za HMS.

Bitan mu je pedagoški odgoj djece

U sklopu centra nalazi se dječja glazbena igraonica koja je namjenjena za djecu do deset godina, a cilj programa je uz spoj glazbe i igre razviti aktualne i potencijalne sposobnosti djeteta. Marinčić objašnjava koliko je važna ova dječja igraonica.

Moderna Music centar nudi tečajeve sviranja i pjevanja. Foto: N.Vranjković/HMS/

„Želim napraviti nešto za svoju sredinu, ali na koncu i nešto za svoju djecu jer inače sam otac dvoje male djece i supruga i ja stavljamo velik naglasak na pedagoški odgoj i ispravan pristup, kaže sugovornik HMS-a.

Centar nudi tečajeve sviranja i pjevanja, a Mateo osim što je osnivač centra, također podučava polaznike predmetima harmonike, klavijature, klavira, saksofona i pjevanja vokala. Uz ove instrumente također se održavaju i sati sviranja bubnja, violine, gitare, bas gitare i kontrabasa. Potpuno opremljeni glazbeni studio u ovom centru nudi mogućnost profesionalnog, ali i rekreativnog sviranja i snjimanja.

Planovi za budućnost

U centru imaju dosta velike planove i ambiciozno gledaju prema budućnosti i već su se uspijeli povezati s mnogim organizacijama u svijetu glazbe iz okolnih mjesta, a imaju u planu i unijeti blagdanski duh u svoju sredinu.

„Planiramo organizirati advent kod nas ipred centra, također planiramo Novu godinu za naše mališane napraviti, koja će biti popraćena sviračkim i pjevačkim programom, predavačima, ali i sudjelovanjem same djece, polaznika“, kaže Marinčić.

Marinčić u svijet glazbe ulazi kada sa šest godina počinje glazbenu naobrazbu, a od završetka srednje škole do danas aktivno se bavi glazbenim menageringom više bendova. I sam je član jednog benda. Unatoč poslovnim i privatnim obvezama uspijeva doći i do titule magistra glazbene kulture na Sveučilištu u Mostaru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije