MARIJA MUSA: Hrvatski jezik se gubi u javnoj uporabi te je sve manje zastupljen u javnoj komunikaciji

Okrugli stol o hrvatskoj književnosti i jeziku u Bosni i Hercegovini održan je u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

O temi “Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe” govorila je profesorica Marija Musa koja je istaknula kako se hrvatski jezik gubi u javnoj uporabi te da je sve manje zastupljen u javnoj komunikaciji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

“Nužno je govoriti o hrvatskom jeziku kako bi se ukazalo na njegov podređeni položaj i nemogućnost ostvarenja svih individualnih i kolektivnih prava Hrvata u BiH, u kojoj je hrvatski jezik službeni”, kazala je Musa.

Sveučilišni profesor Antun Lučić izlagao je na temu “Dug prema književnom naslijeđu” te govorio o tečevinama od srednjovjekovlja i renesanse preko prosvjetiteljskih nakana do suvremene književnosti.

“U tom presjeku u kojem se sagledava kako književna baština kada se otisnemo prema njoj kao čamcem da zaplovimo, trebamo ući prema toj pučini hrvatske riječi, naći i poticaje koji zbrinjavaju ovu književnost, koji joj daju krila, širinu i snažnost posebno za naraštaje koji dolaze. Ne sklanjamo književnu baštinu u stranu nego iz nje tražimo individualne talente”, kazao je Lučić./Fena/HMS/

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...