MANDIĆ: Cilj nam je stabilizacija i unapređenje financiranja zdravstvenog sustava

Zdravstvo moramo primjereno pozicionirati unutar društveno-političkog uređenja, to nastojimo uraditi kroz integriranu strategiji razvoja Federacije BiH koja se priprema. Zdravstvo se ne može promatrati odvojeno od cjelokupnog stanja u državi. Financijska, ekonomska, gospodarstvena, kao i politička situacija utječu i na stanje u zdravstvu. Unatoč realnim problemima kvaliteta našeg zdravstvenog sustava je na zavidnoj razini, kazao je ministar zdravstva Federacije BiH dr. Vjekoslav Mandić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Fokusirani smo na stabilizaciju i unapređenje financiranja sustava i uspjeli smo napraviti iskorake u tom pravcu. Transfer iz Proračuna FBiH za federalni Fond solidarnosti je povećan, i to za 2,5 milijuna KM što je omogućilo uvođenje novih lijekova na listi. Proširujemo i Listu lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja s novim lijekovima, naglašava ministar Mandić.

Naglasio je u to da su prije nekoliko dana tri bolnice dobile dijagnostičke uređaje koji će pomoći oboljelima od epilepsije i Parkinsonove bolesti.

-Kontinuirano radimo na tome da se stupanj usluga ne smanjuje, nego ih povećavamo. Potvrda visoke razine usluga koje pruža SKB Mostar je i potpisani Sporazum s Republikom Hrvatskom o zbrinjavanju hitnih slučajeva s područja dvije županije u Hrvatskoj upravo u SKB-u Mostar, istaknuo je ministar Mandić koji je prije nekoliko dana tri bolnice u FBiH uručio opremu za EEG monitoring koja će pomoći oboljelima od epilepsije i Parkinsonove bolesti, rekao je ministar Mandić.

-Vlada FBiH na prijedlog ministarstva zdravstva usvojila i u Parlament uputila Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova. Njegovo usvajanje je temelj za daljnje aktivnosti oko saniranja dugova i reformi financiranja zdravstvenog sustava na području FBiH. Cilj nije samo financijska potpora, nego i otklanjanje uzroka nastalih dugovanja, postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova, kao i povećanja kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga, naglasio je ministar Mandić.

Ističe da se radi i s međunarodnim partnerima. U okviru projekta sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a uz potporu Vlade Švicarske, 1.223 zdravstvena djelatnika iz obiteljske medicine su, između ostalog, educirana za standardizirane preventivne usluge u području procjene i upravljanja rizicima za kardiovaskularna oboljenja, te je pristup ovako standardiziranom uslugama omogućen u 73 doma zdravlja u FBiH.

-I u narednim aktivnostima cilj nam je stabilizacija i unapređenje financiranja zdravstvenog sustava, postavljanju zdravstva u prioritet svih politika, te razvoju i unapređenju kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga na sve tri razine zdravstvene zaštite, istaknuo je dr. Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZBORI U HRVATSKOJ

Slaven Raguž čestitao HDZ-u: Čisto su pobijedili

Nositelj liste MOST-a za 11. izbornu jedinicu (Hrvati izvan RH) Slaven Raguž čestitao je HDZ-u na pobjedi na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. U 11....