O PRITISCIMA SDA NA TUŽITELJSTVO BiH

MANDAL: Iznosi se paravan da je uhićen Bošnjak, to nije način na koji se u demokratskoj zemlji raspravlja i gradi neovisno sudstvo

Politički analitičar Fadil Mandal, gostujući u emisiji „Iz prve ruke“, koja se emitira u programu Televizije Herceg Bosne, između ostaloga je kazao da je ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, podnio ostavku zbog različitog viđenja borbe s ilegalnim migracijama u odnosu na stajalište Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Dijelim potpunu zabrinutost, gdje će se ova zemlja naći ovog ljeta i ove zime. Ne znam kuda ova zemlja u sigurnosnom pogledu ide. Taj val koji je u Grčkoj gdje imao 90 ili 100 tisuća koji čekaju da krenu i koji će u svakom slučaju doći na granicu BiH i Hrvatske jer je to mjesto gdje oni mogu ući u EU“, rekao je Mandal.

On je dodao da je šteta, gledajući sigurnosni aspekt, to što Radončić i politika koju je kanio provesti; deportacija ilegalnih migranata i njihov popis kako bi se znalo s kakvim ljudima imamo posla, naišla na zid zvan SDA te da je vrlo teško predvidjeti gdje će otići sve ovo.

Komentirajući činjenicu da SDA, koja se deklarativno zalaže za poštivanje ustava, zakona, vladavine prava, kada se procesiraju njeni dužnosnici kaže da se radi o državnom udaru i napadu na Bošnjake te se traže smjene i ostavka glavne tužiteljice, Mandal kaže da se ne može biti autentičan i dosljedan ako se istovremeno traži da se tužiteljstvo ponaša profesionalno i neovisno, a s druge strane imate artiljerijsku politički paljbu prema Tužiteljstvu BiH.

-Jedini izvanpravni paravan koji se iznosi je da je uhićen Bošnjak što ja ne prihvaćam kao mjeru i način na koji se u jednoj demokratskoj zemlji može raspravljati, razgovarati i graditi neovisna sudska vlast“, rekao je Mandal.

Politički analitičar iz Sarajeva pribojava se onoga što slijedi nakon ove afere.

-Ako kažemo da je na neki način uspio politički pritisak i da je smjer jedne tužiteljske istrage, ma o kome se radilo, promijenjen, vraćen nazad ili skrenut u neku stranu, što ćemo svaki sljedeći put, kada SIPA ili Tužiteljstvo podignu prijavu ili istražuju kriminal, neovisno – u Mostaru, Grudama, Tuzli, Banja Luci,  imati kao reakciju, pita se Mandal.

Mišljenja je da, bude li po ovakvoj matrici po kojoj je to slučaj u aferi „Respirator“, smo mi društvo koje nema šansu preživjeti./R. I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NEREDI U SRBIJI

U Beogradu ne prestaju sukobi policije i prosvjednika, okršaji i u Novom Sadu i Nišu

Drugu večer zaredom u Beogradu su se sukobili prosvjednici i policija. Prosvjedi su počeli nakon najave o uvođenju policijskog sata, a dosad ima nekoliko...