Mađarski general Sticz preuzeo zapovjedništvo nad EUFOR-om u BiH

Svečana primopredaja zapovjedne dužnosti EUFOR-a upriličena je danas u EUFOR-ovom Glavnom zapovjedništvu u bazi ‘Butmir’ u Sarajevu.

Na prigodnoj svečanosti generalmajor László Sticz iz Obrambenih snaga Mađarske preuzeo je zapovjedništvo od dosadašnjeg zapovjednika EUFOR-a generalmajora Helmuta Habermayera iz Oružanih snaga Austrije.

Mađarski general Sticz istaknuo je potpunu predanost izvršenju misije AlTHEA/EUFOR, potcrtavajući kako će nastaviti posao svog prethodnika na jačanju kapaciteta Snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR).

– Mi smo ovdje kako bismo podržali domaće vlasti, prije svega Oružane snage BiH (OSBiH) i organe za provođenje zakona – kazao je general Sticz, napominjući kako EUFOR posjeduje snage za odvraćanje, a u slučaju potrebe i za obranu od bilo koga tko bi, eventualno, doveo u pitanje sigurno i stabilno okruženje u BiH.

Naglasio je kako će u duhu integriranog pristupa Europske unije biti nastavljena suradnja s EUFOR-ovim partnerima u skladu s misijom i mandatom ovih snaga.

Foto: Fena

U nastavku je uputio čestitke svom prethodniku povodom izuzetnih postignuća te odao priznanje pripadnicima EUFOR-a koji dolaze iz 23 zemlje-sudionice spomenute misije.

Dosadašnji zapovjednik EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer podsjetio je na ključne zadatke koji su obilježili njegov mandat, naglašavajući kako je to bilo razdoblje u kojem je demonstrirana odlučnost Snaga EU da štite suverenitet, cjelovitost i nedjeljivost BiH.

Foto: Fena

Iskazao zahvalnost svima koji su doprinijeli uspješnom realiziranju utvrđenih ciljeva, a posebno pripadnicima EUFOR-a koji su najneposrednije angažirani na tom planu.

Sudionike ceremonije pozdravio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, iskazujući zadovoljstvo i zahvalnost povodom EUFOR-ove posvećenosti očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH i njenoj europskoj budućnosti.

Poručio je, između ostalog, kako europski put nudi platformu, proces i resurse za prevladavanje tenzija i podjela, te ubrzan napredak BiH.

Svečanosti su nazočili prisustvovali su predstavnici vlasti u BiH i međunarodne zajednice te brojne zvanice i gosti, a nakon primopredaje dužnosti uslijedila je vojna parada uz predstavljanje vojne opreme.

Mađarski general Sticz preuzima zapovjednu dužnost nad misijom EUFOR-a nakon što je na toj poziciji od 2009. godine angažirano 11 generala iz Austrije. Prije toga, zapovjednu odgovornost nad misijom EUFOR-a imale su Velika Britanija, Italija, Španjolska i Njemačka.

General Sticz je doktor vojnih znanosti s bogatim iskustvom u vršenju brojnih i odgovornih dužnosti. Između ostalog, stekao je neprocjenjivo iskustvo u misiji služeći kao časnik za opearcije u zajedničkom operativnom centru Stožera NATO-a u Prištini, a vlastito znanje proširio je u sklopu Vrhovnog zapovjedištva savezničkih snaga za Europu – SHAPE, Belgija. Istovremeno, uspješno je obavljao brojne dužnosti u sklopu Mađarskih obrambenih snaga, a od 2022. godine do preuzimanja dužnosti zapovjednika Operacije ALTHEA EU, generalmajor Sticz bio je zapovjednik za modernizaciju i transformaciju Mađarskih obrambenih snaga. Za izuzetne zasluge general Stocz je tijekom karijere višekratno odlikovan visokim vojnim priznanjima.

Operacija Althea, formalno poznata kao EUFOR (Snage EU u BiH), međunarodne su snage koje djeluju pod ovlastima Europskog vijeća. Vojna operacija pokrenuta je 2. prosinca 2004. godine, devet godina nakon okončanja rata u BiH, naslijedivši u mirovnoj misiji ondašnji SFOR (Stabilizacijske snage) pod zapovjedništvom NATO-a.

Europska unija je prvobitno rasporedila vojne snage (EUFOR) na istoj razini ljudstva kao i NATO SFOR (oko 7.000 vojnika) kako bi osigurala kontinuirano poštovanje Daytonskog sporazuma.

Osim misije orijentirane ka pružanju podrške sigurnom i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, EUFOR je, u skladu s mandatom, angažiran i na planu kolektivne i kombinirane obuke pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), kao i u procesu deminiranja, te rješavanju viškova naoružanja.

Ukupno 23 zemlje, uključujući države članice EU i zemlje koje to nisu, prisutne su u sastavu EUFOR-a.

Tako su u sklopu EUFOR-a angažirani kontingenti iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Čilea, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Švicarske i Turske.

EUFOR, između ostalog, održava mrežu od 19 timova za vezu i posmatranje (LOT) širom Bosne i Hercegovine./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img