Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

Usprkos negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice Mađarska je zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba.

Parlament je sa 134 glasa usvojio članak 33 prijedloga zakona koji rod definira kao “biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika spola i kromosoma”.

Protiv članka je glasalo 56 zastupnika, a četvero je bilo suzdržano.

Upis promjene spola bio je moguć od 2004.

Od 2004. do sada u toj članici EU je bio moguć upis promjene spola i izdavanje novih osobnih dokumenata.

“Žalosno je i skandalozno da je parlament odlučio usvojiti taj grozni zakon usprkos zabrinutosti više desetaka udruga civilnog društva i međunarodnih organizacija, među kojima su Vijeće Europe, Europski parlament i razna tijela Ujedinjenih naroda”, rekao je Tamas Dombos, član mađarskog LGBT saveza.

“Upotrijebit ćemo sva moguća pravna sredstva kako bismo osporili taj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudištima”, poručio je Dombos.

Amnesty International (AI) je ocijenio da je odluka Budimpešte u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obvezama Mađarske koje se odnose na ljudska prava.

Početkom svibnja mađarski parlament je odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama, zbog, kako je rečeno, promoviranja “destruktivne rodne ideologije”.

Na mađarskim sveučilištima su već ranije ukinuti rodni studiji./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DRUGI PIŠU

Oj, Saraj’vo, ispod Trebevića, nećeš (više) biti Miljenka Jergovića!

Prije stanovitog vremena, dnevnik pod kontrolom povremenog bh. ministra sigurnosti Fahrudina Radončića proglasio je, onako, kronično odokativno, akademika Muhameda Filipovića najpametnijim u Bošnjaka. Akademik...