Sve vijesti

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron u “povijesnom” posjetu Kazahstanu, u Moskvi nisu sretni zbog toga

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je danas u Kazahstan, u prvom dijelu svog putovanja u središnju Aziju, regiju koja se dugo smatrala ruskim dvorištem i koja je privukla pozornost Zapada kad je počeo rat u Ukrajini.

Kazahstan, bogat naftom, već se uzdigao kao zamjenski opskrbljivač sirovom naftom za europske zemlje koje su obustavile rusku opskrbu i važna poveznica u novoj kinesko-europskoj trgovačkoj ruti koja zaobilazi Rusiju.

Pohvalio ih što nisu zauzeli stranu Rusije

Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Kasim-Žomartom Tokajevom, Macron je pohvalio Astanu što je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine i najavio da Francuska i Kazahstan namjeravaju potpisati značajne poslovne ugovore. “Bit ćemo u mogućnosti postići napredak u važnim međunarodnim pitanjima te naglasiti našu predanost povelji Ujedinjenih naroda i načelima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet”, rekao je.

Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim srednjoazijskim zemljama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno da Zapad pokušava odvući ruske “susjede, prijatelje i saveznike” od Moskve.

“Ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri vrše na vas”

“Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas”, rekao je Macron Tokajevu. “Francuska visoko cijeni naše prijateljstvo. Mi slijedimo put prijateljstva. To je put za vašu zemlju koja odbija biti vazal bilo koje sile i želi održavati uravnotežene odnose s različitim zemljama u interesu vašeg naroda. Takva strategija je bliska Francuskoj”, rekao je.

Kazahstan i Uzbekistan, sljedeća postaja Macronovog putovanja, odbili su priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i obvezali su se da će se pridržavati zapadnih sankcija protiv Moskve, iako su i Rusiju i zapadne zemlje poput Francuske nazivali svojim strateškim partnerima.

“Vaš posjet možemo nazvati povijesnim”

Osim nafte, Kazahstan je značajan izvoznik uranija, a francuski Orano i kazahstanska državna nuklearna tvrtka Kazatomprom već posluju. Kazahstanska vlada rekla je da dvije zemlje planiraju razgovarati o energetskoj suradnji, trgovini te regionalnim i globalnim pitanjima.

“Vaš posjet možemo nazvati povijesnim, vrlo važnim”, rekao je Tokajev Macronu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...