FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron protiv svakog vanjskog uplitanja u Libanonu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem protiv “svakog vanjskog uplitanja” u Libanonu nakon razorne eksplozije prije osam dana poslije koje su uslijedili protuvladini prosvjedi.

Macron je podsjetio na potrebu izbjegavanja eskalacije napetosti te uplitanja izvana i pozvao je na pružanje potpore uspostavi vlade koja bi upravljala izvanrednim stanjem, navelo je predsjedništvo u priopćenju, prenosi Hina.

Također je naglasio važnost “hitnog djelovanja u okviru koji su postavili Ujedinjeni narodi tijekom Međunarodne konferencije podrške Bejrutu i libanonskom narodu”.

Dogovoreno jačanje suradnje u borbi protiv koronavirusa

Dvojica predsjednika su dogovorila jačanje suradnje u borbi protiv epidemije koronavirusa sljedećih tjedana.

Macron je i u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom spomenuo libanonsko pitanje i naglasio koliko je važno da stalne članice Vijeća sigurnosti UN zajedno rade na smirenju u interesu stabilnosti Libanona i cijele regije, kao i na uspostavi vlade.

On je također pozvao Rusiju na sudjelovanje u mehanizmu koji je pokrenula Međunarodna konferencija podrške Bejrutu i libanonskom narodu koja je održana videokonferencijom pod okriljem UN i Francuske.

Moskva nije sudjelovala na tom međunarodnom sastanku tijekom kojeg je obećana hitna pomoć od 252,7 milijuna eura./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAVRŠEN 17. FESTIVAL KOMEDIJE

”Identitluk” najbolja ovogodišnja predstava Mostarske liske

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) završeno je ovogodišnje, 17. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“. Nakon odgledanih pet ostvarenja...