Hrvatski Medijski Servis

MACRON: NATO u stanju moždane smrti, Europa na rubu ponora

Francuski predsjednik Emanuel Macron ocijenio je u intervjuu za britanski “Ekonomist” da je NATO na samrti, a da se Europa nalazi na rubu ponora.

Macron je upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, kazao je Macron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Macron.

On je dodao da Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu, rekao je Macron, prenosi Index.hr.

Macron je dodao da su do sada Amerika i Europa dijelile interese, te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o europskom projektu” i da su, čak i ako Trump ne pobijedi na sljedećim izborima, povjesne stečevine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Macron je u jednosatnom intervjuu za “Ekonomist” koji se vodio u Jelisejskoj palači rekao i da se “Europa mora probuditi”.

Na pitanje vjeruje li u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje čanice priskočiti u pomoć, što ipak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio:

“Ne znam. Ali što će član 5 značiti sutra?”/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte