Hrvatski Medijski Servis

MACRON: Europa prolazi kroz svojevrsni građanski rat

Zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu obratio se francuski predsjednik Emmanuel Macron i istakao da Europa prolazi kroz razdoblje podjela i sumnji među brojnim zemljama.

“Čini se da Euvropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat“, kazao je Macron i poručio da Europska unija nije imala nikada veću odgovornost da djeluje nego sada u jeku izbornih pobjeda euroskepričnih političkih opcija u Italiji i Mađarskoj.

Prvi čovjek Francuske Macron je dodao da se u Europi sve više javljaju autoritarne snage s jasnom strategijom koja vodi u propitivanje multinacionalnog sustava na kojem je temeljena Europa.

“Euvropsku uniju ne napuštaju narodi, već njihovi lideri. Oni koji trguju strahom i populizmom žele se vratiti u nacionalizam. To je recept iz prošlosti“, kazao je Macron.

Macron je također, kazao da se mora uspostaviti novi suverenitet Europe kao odgovor na strahove i ljutnju europskih građana.

“U vrijeme velikih promjena i transformacija, digitalne revolucije, klimatskih promjena… smo pozvani da preispitamo fundamente našeg društva. Moramo izgraditi novi euvropski suverenitet koji će pokazati našim građanima da smo sposobni štititi i zadovoljiti njihove potrebe“, kazao je Macron.

Dodao je da je Francuska spremna izdvojiti više novca za proračun Europske unije nakon izlaska Velike Britanije, ali i tek nakon provedbe reforme proračuna./AA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte