Hrvatski Medijski Servis

MACRON: Europa je izgubila svoj put

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da je Europska unija “izgubila svoj put”, pozivajući “novu generaciju čelnika” da ožive blok.

”Izgradnja Europe je oslabljena širenjem birokracije i rastućim skepticizmom koji proizilazi iz toga”, izjavio je Macron u obraćanju oba doma parlamenta.

”Posljednih deset godina bile su okrutne za Eiropu. Savladavali smo krize ali smo izgubili put”, kazao je.

Macron (39), stavio je eiropski oporavak u središte svoje predizborne predsjedničke kampanje, u oštroj suprotnosti svojoj antiimigracijskoj, antieuropskoj rivalki Marine Le Pen.

”Ja čvrsto vjerujem u Europu. Ja, međutim, ne smatram skepticizam neopravdanim”, izjavio je danas Macron.

Francuski predsjednik je kazao da bi se “tiranija agendi, vremenskih rokova i tehničkih obrata i preokreta” trebala ukinuti.

Kazao je da je prošlogodišnje britansko glasovanje o napuštanju EU “simptom neuspjeha s kojim moramo imati hrabrosti da se suočimo”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zbližila se s Macronom u pokušaju da oživi tradicionalni francusko-njemački “motor” EU nakon britanske odluke o Brexitu.

Macron je izjavio da će Francuska i Njemačka pokrenuti “demokratske konvencije” širom Europe do kraja 2017.

”Te konvencije će uzeti formu nacionalnih debata o EU i imat će za cilj ponovno utemeljenje Europe”, kazao je./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte