FRANCUSKI PREDSJEDNIK

MACRON: EU mora ponuditi Zapadnom Balkanu ‘iskrene’ prilike za pridruživanje

Na početku francuskog predsjedavanje Europskom unijom, predsjednik Emmanuel Macron je rekao da EU mora preispitati svoje odnose sa Zapadnim Balkanom i ponuditi “iskrene” prilike za pridruživanje bloku.

Macron kaže da Europa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu europskog kontinenta.

– Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo razmišljati o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Europskoj uniji – kazao je Macron.

– Moramo biti politički iskreni prema Europi, Europi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovno pogledati način na koji Europa funkcionira i oblik Europe. Zato konferenciju o budućnosti Europe treba povezati s konferencijom o Zapadnom Balkanu – dodao je francuski predsjednik.

Macron je rekao da zemlje Europske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom, prenosi Swiss Info.

Osvrćući se na “napore destabilizacije” na kontinentu, Macron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU, rekao da Europa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

– Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna – rekao je Macron misleći na Rusiju i dodao da Europa mora definirati vlastite sigurnosne standarde.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken, koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u “vrlo kratkom roku”./HMS/

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u veljači./Fena/HMS/MAV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije