Hrvatski Medijski Servis

LUČIĆ: Mnogi se trude vratiti BiH u stanje arkadije i raja – stanje prije demokracije

“Nema te apstraktne Bosne i Hercegovina koja postoji suprotno stvarnosti, i nema građanstva mimo ustava. Ona država koja se ne da opravdati pred zahtjevima uma ne može ni opstati” rekao je danas u Neumu povjesničar i sveučilišni profesor Ivo Lučić, u sklopu znanstveno stručnog skupa pod nazivom “Europski ustav za Bosnu I Hercegovinu”, javlja Hrvatski medijski servis.

Lučić je svoje izlaganje započeo usporedbom aktualne političke situacije u BiH sa uređenjem unutar Osmanskog carstva, koje je prethodilo kršćanskom ustanku stanovništva Hercegovine.

“Tijekom 1867. godine donesen je ustavni zakon “vilajeta bosanskog”, kojim je Osmansko carstvo u sklopu tih reformi pokušalo urediti tadašnje upravno političke odnose. Pred svim administrativnim instancama osnovana su upravna vjeća kao savjetodavna tjela vlasti u koja su imenovani utjecajni i ugledni i pouzdani ljudi svih konfesija. Najvažnije pravilo u odabiru tih savjetnika bilo je u tome da bez obzira na brojnost i proporcionalni odnos stanovništva polovicu svih mjesta dobiju muslimani, dakle da pripadaju muslimanima, a druga polovica djeli se među predstavnicima ovih drugih konfesija. Time je stvoren privid predstavljanja i zastupljenosti a sačuvan je utjecaj muslimana i njegova politička i društvena nadmoć na svim nivoima vlasti i u svim djelovima zemlje.” rekao je Lučić.

“Itekako se znalo tko je tko”

Lučić je također rekao kako su tvrdnje da je BiH do 1990. godine bila jedinstvena, te da nacionalni identitet nije bio važan, opovrgnute referendumom te iste godine, na koje je došlo do izjašnjavanja sva tri konstitutivna naroda.

“To je bilo vrijeme kad se kao nije znalo tko je tko i to nije bilo važno – itekako se znalo tko je tko i itekako je to bilo važno” – rekao je, dodavši:

“Mnogi se trude vratiti BiH u to stanje raja i arkadije koji je postojao prije demokracije”.

Uz profesora Lučića, na skupu u Neumu su izlagali i akademik Davorin Rudolf te profesori Saša Mrduljaš i Miloš Šolaja, te naposljetku docent dr. Dražen Barbarić. /HMS/

About the Author
  1. NesvrstaniReply

    Katolici u Bosni ne znaju sta znaci rijec Hrvat a kamoli da se osjecaju pripadnicima tog naroda – fra Ivan Frano Jukic 1850. je samo od jedan od interesantih zapisa a ima ih na mnostvo.
    Proces Hrvatizacije/ katolika u BiH, koji je pokrenut projektom velikohrvatske drzave, je uradjen 1900 god… Vatikan i AustUgari su na prvom sve-Katoličkom kongresu održanom u austrougarskom gradu – Zagrebu,- rujna 1900 g, falcifikovanjem povijesti-,, prodali,, nam floskulu VJERA= NAROD, i sve Srbe katolike na zapadnom-Balkanu – proglasiše ,,hrvatima,, i ako se zna da su to dva bliska ali zasebna Slavenska naroda. Pravi, auhtotoni, etnički- Hrvati- su Zagorci, Medjumurci, govore kajkavski sa čakavicom. Južni etnički Hrvata- sa prostora zaledja Splita do Zadra.. nije bilo ispod rijeke Save od 16 vijeka, poslije nekoliko poraza od Turaka- da ne bi plaćali harač osmanlijama i ne bi prelazili na islamsku vjeru- uz pomoć pape- izvršena je njihova seobe na sigurnije čisto katoličke prostore- na sjever Italije, yug Austrije (oko Graca) i zapad Madjarske, naravno i medju sjeverne Hrvate u Zagorje i Medjumurje,.. Tako je 1900 g. pretvorbom od Vatikana ,,stvorena- hrvatska,, nacije..iz dva južno- Slavenska naroda, Srba katolika- brojem većinski i etnički Hrvata, pre toga nije ni postojala nacija, već etnički Hrvati.

  2. NesvrstaniReply

    Da nije ovakvih kvazi povjesničara- trebalo bi ih ,,izmisliti,,!- Sve tri vjere (ne naroda)nisu izašle na referendum 1992 god.– time je nevalidan, falš.!- Pominje 1867 god.- ,,bosanski vijalet,,- muslimana (ako se govori o vjerama- nije naglasio na kojoj teritoriji)- nije bila ni 1/3 stanovništva.. na tri istoriski zaseben regije- Krajine, Hercego., Bosne- od kojih je 1948 god. osmišljena AVNOJ BiH,.Srbi su činili 98% stanovništva u tri vjere a pravoslavni je bilo oko 60%.!

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte