O TOTALITARNOJ TZV. ANTIFAŠISTIČKOJ ISTINI

LOVRINOVIĆ ZA TV HB: Kada sam im ponudio europsku rezoluciju o sjećanjima vidio sam zid šutnje

Ulazi li BiH u još dublju krizu u kojoj Sarajevo Hrvate – katolike i Katoličku Crkvu  želi predstaviti kao fašiste i ustaše te neprijatelje s kojima se komunistički “antifašisti” trebaju obračunati, ako treba i ISIL-ovim metodama, kako bi zagospodarili Bosnom i Hercegovinom kao novom Malom Jugoslavijom?

Milan Šutalo, urednik i voditelj emisije “Iz prve ruke” koja se emitira u programu RTV Herceg Bosne, kazao je da ga je na ovo pitanje ponukao intervju, objavljen u četvrtak na internetskim stranicama jedne sarajevske televizije, s djevojkom koja je predstavljena kao “sarajevska partizanka našeg doba”, ali i sve ono što je vezano za Sarajevo ili se dogodilo u njemu u protekla dva tjedna, uključujući i virtualno odsjedanje glave kardinalu Puljiću, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Zapitao sam se i je li se to Sarajevo vratilo u 1958 godinu, ili se preselilo u Sjevernu Koreju”, kazao je Šutalo.

Na ova i druga pitanja odgovarali su Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i politolog Danijel Vidović.

Lovrinović je kazao da ga je organiziranje prosvjeda protiv održavanja svete mise duboko uvrijedilo jer se znalo da se ona održava za nevino stradale na Bleiburškom polju i na križnim putevima.

Odgovarajući na pitanje o usvojenoj rezoluciji o “poštivanju žrtava ustaškog režima” koju je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH usvojila bošnjačka većina potpomognuta srpskom oporbom pokušavajući time abolirati žrtve partizansko-komunističkih i četničkih zločina Lovrinović je kazao da se time željela usmjeriti kolektivna krivnja na Hrvate odnosno katolike.

Dodaje da se u ovom slučaj hrvatski zastupnici u Parlamentu BiH nisu poistovjećivali sa zločincima, kako im neke kolege imputiraju, te su govorili o pravu katolika da se mole za pokoj duša.

Posebno važnim za naglasiti Lovrinović smatra da su samo zastupnici HDZ-a BiH u ZD P BiH u više navrata bili za usvajanje europskih Rezolucija o osudi totalitarnih režima, ali da za to nije bilo interesa u tom domu.

“Zamislite da je to samo HDZ podržao, oba puta. Nijedan drugi zastupnik (oni koji ne predstavljaju HDZ BiH i HNS, op.), od ukupno 42 to nije podržao”, rekao je Lovrinović.

Napomenuo je da je zastupnicima u Parlamentu BiH kazao da NDH nije bila izraz demokratske volje hrvatskog naroda potvrđen na nekom referendumu ili ustavotvornoj skupštini, nego je ona bila režim koji su, kako kaže, nametnuli fašisti i Hitler, od Srbije do Norveške.

Istaknuo je da se o zločinima fašističkih režima manje-više sve zna dok su nedovoljno istraženi upravo komunistički zločini.

Lovrinović je ispričao da mu je jedan parlamentarac rekao “što to hoće kardinal, on se krije iza naroda koji ga nije ni birao”, na što mu je Lovrinović, kako kaže odgovorio:

-Kolega, kardinala ne bira ovaj Parlament u kojemu mi sjedimo i naše Središnje izborno povjerenstvo, tamo ima određena procedura i kanon. Dajte ne lupajte gluposti, prepričao je Lovrinović dijalog s kolegom iz Parlamenta BiH.

Lovrinović je ironičnim tonom rekao i da je svojim kolegama u parlamentu predložio da ponovno pozovu papu u BiH i da se ponovno na stol stavi Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom.

“Predložio sam im da jedino smisla ima, ako ste ozbiljni i odgovorni političari u ovom trenutku u kojem se BiH nalazi pa da pozovete papu da po treći put dođe u BiH. Pa da onda stavite na stol Temeljni ugovor sa Svetom stolicom i da tamo stavite odredbu da će se svete mise u BiH ubuduće održavati kad državni Parlament i Predsjedništvo BiH kaže, u suprotnom nema!. Pa ako vam papa to prihvati, evo, mi ćemo, kao katolički podanici to biti dužni ispoštovati i provesti”, ilustrirao je Lovrinović način na koji bi, prema njegovom mišljenju, iz Sarajeva željeli upravljati vjerskim slobodama.

Ponovno se osvrnuo na to kako se tzv. antifašisti ne žele suočiti s prošlošću na način na koji je to učinjeno u rezolucijama Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

-Kad sam im ponudio europsku rezoluciju o sjećanjima, o stvarima o kojima se očitovao Europski parlament, vidite jedan zid šutnje, nevjerojatno./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img