LOVRINOVIĆ: Hrvati više ne žele izlaziti na izbore, a da im drugi narodi biraju predstavnike

Stav HDZ-a je da se što prije formira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, i to bez uvjetovanja – ali da neke obveze – ostanu obveze.

“U suprotnom, vidjeli ste kolegu Mektića, ako su u Vijeću ministara što ne rade. Ako imaju volju i ako su za red i rad. Očito je kako kome treba. Parlamentarna većina je uspostavljena, treba prestati uvjetovati. Ne možemo unaprijed određivati dnevni red Vijeću ministara, mora početi raditi i imati točke”, kazao je za N1.

NATO i ANP ne trebaju biti preduvjet za formiranje Vijeća ministara – stav je Nikole Lovrinovića.

“Prvo, Godišnji nacionalni program neće biti jedan, bit će ih više. Može biti točka kada se Vijeće ministara formira. U osam mjeseci tehničkog ili kakvog god drugog mandata hoćete, nekoliko puta ministrica iz HDZ-a pokušala staviti na dnevni red. Što se ne stavi na dnevni red postojećeg Vijeća ministara. Kad dođe na dnevni red – vidjet ćete kako će glasati Vijeće ministara. HDZ stav je jasan – mi smo za NATO integracije i očitovat ćemo se kad za to dođe vrijeme. Meni je važniji sada unutarnji mir i dogovor nego vanjski background. Bez unutarnjeg mira ne možemo rješavati pitanja poput NATO-a”, kazao je Lovrinović.

Upitan tko je odgovoran za uvjetovanja, kazao je:

“Čini mi se da bošnjački blok koji čini većinu treba odustati od toga kao od uvjeta. To je obveza. Da bismo ušli u proces imenovanja Vijeće ministara. Nemamo radna tijela, nemamo rad Parlamenta. Netko donosi zaključke da razmatra pitanje koja Vijeće ministara može raditi, a u nekom koje ne može raditi. Zašto Vijeće ministara nije donijelo Godišnji nacionalni plan. Nekoliko puta je pokušavano da se stavi na dnevni red, ministri iz srpskog naroda nisu prihvatili”, dodao je.

Na pitanje ima li spremnosti da se pomire stavovi, Lovrinović je kazao kako vjeruje da ima:

“Ja hoću vjerovati da ima, imamo informacije da se na tome radi. Mi se između sebe moramo uvažavati. Ako ćemo nešto raditi da se dodvorimo nekome – bitna je pozicija BiH, to razumijem, volio bih da je to tako. Ali bih volio da se između sebe čujemo. Netko tko čini vlast ima dvojbe, ima razloge da to neće – ne možemo stvar siliti. Mi ta pitanja možemo riješiti dogovorom. Kad se dogovorimo, sigurno je da će naša slika prema vani biti drugačija i bolja”, poručio je za N1, te dodao:

“Apelirao bih i volio da oni koji ovog trenutka imaju određene uvjete – oni jesu uvjeti, da se to popusti, da se krene u implementiranje vlasti i da nastavimo raditi kako treba”, kazao je.

Istakao je kako kako pitanje NATO integracija nije isto kao i pitanje izmjena Izbornog zakona.

“To je odluka Ustavnog suda i nama predstavnicima Hrvata od životne važnosti. Ne u smislu socijalne dimenzije, nego političke. Ne možemo ulaziti u izborne procese da nama predstavnici drugog naroda biraju predstavnike. Mi razumijemo želju da država bude drugačije uređena, ali to su već ustavne promjene. Želja nekoga da to ne bude tako, kako vole reći, da nacionalno pitanje ne bude dominanto – to su floskule za narod. Kad se Ustav promjeni…OK”, naveo je Lovrinović, dodavši:

“Ukoliko bošnjački blok ne uvaži partnere, otkloni uvjete koji se tiču vanjskog statusa BiH, ne prihvati unutarnja rješenja, može (blokada vlasti) doista potrajati. To je loše. Nadam se, čuo sam da postoji dogovor oko nacionalnog plana, ulaska u formiranje Vijeća ministara i iz izvora SDA i HDZ-a…i jednih i drugih. Nadam se da će se rješenje naći, da ćemo nakon godišnjih odmora imati formiranu vlast”, poručio je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AFERA " RESPIRATORI" I "3F"

SDA kaže da bi Tegeltija trebao dati ostavku ili biti smijenjen

-Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao...