LOVRIĆ: Mostarski polumaraton spoj kulture, sporta i rekreacije

Mostar će sljedećeg mjeseca okupiti oko tisuću i pol trkača iz cijelog svijeta u sklopu Mostar Run Weekenda, koji će se s ciljem promocije zdravog stila života održati od 20. do 22. ožujka u organizaciji udruge “Zdrav život – Kinezis”.

– Imamo četiri odvojena događaja koja su ujedno i povezana. Prvi događaj je Mostarski polumaraton za kojih u ovom trenutku imamo prijavljene natjecatelje iz 29 zemalja. Očekujemo kako će ukupni broj sudionika na polumaratonu, humanitarnoj utrci i dječjoj utrci, koje čine Mostar Run Weekend, doseći brojku od 1.500 trkača, čime bi oborili prošlogodišnji rekord od 1.200 sudionika – kazao je Franjo Lovrić iz udruge Kinezis.

Po njegovim riječima, Mostarski polumaraton projekt je koji povezuje kulturu, sport i rekreaciju.

– Staza Mostarskog polumaratona ide preko sedam gradskih mostova povezujući jednu i drugu stranu grada. Trkači startaju s mosta Vojno-Potoci odakle idu prema gradu, a mi smo u stazu pokušali uklopiti neke najljepše dijelove Mostara. Polumaraton završava u centru grada, odnosno ispred tržnog centra Mepas Mall – kazao je Lovrić.

Uz tri spomenute utrke planiran je međunarodna stručna konferencija iz oblasti trčanja na kojoj će predavači iz Hrvatske, Crne Gore i BiH razgovarati o tehnikama, pripremama, ozljedama, motivaciji, kao i prehrambenim navikama i utjecaju trčanja na razne aspekte života.

Konferencija će se održati u petak, 20. ožujka, u Hotelu Mepas, dok su Mostarski polumaraton, humanitarna utrka i dječja utrka na programu dan kasnije.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je kako Grad Mostar kroz aktivnosti gradskog Sportskog saveza podržava i organizira ovu manifestaciju.

– Udruga Kinezis promovira sport, zdrav život, a na neki način i društvenu empatiju, tako da ovaj događaj možemo nazvati festivalom druženja i pozitivne energije. Isto tako, ove godine dan utrke poklopio se s Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom, pa će sav prihod humanitarne utrke ići za pomoć Udruzi za Down sindrom Mostar. Ova manifestacija je spoj kulture, sporta, ali i društvene odgovornosti pa ovom prilikom pozivam naše građane da se uključe u utrku te da svi zajedno budemo dobri domaćini našim gostima – istaknuo je Ćorić.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić istaknuo je kako se nekoliko pozitivnih ideja spojilo u lijepu priču mostarskog trkaćeg vikenda.

– Rezultat svega toga je humanitarna utrka kojom želimo poslati poruku lokalnoj zajednici i šire da ne postoje drugi i drukčiji nego da smo svi jednaki u različitostima. Ovom prilikom pozivam sve ljude da se pridruže humanitarnoj utrci, a samim tim će pomoći i sportske aktivnosti djece i mladih s Downovim sindromom – kazao je Ledić.

O dječjoj utrci govorio je menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Vedran Ugljen, istaknuvši kako je cilj uključiti što više učenika mostarskih osnovnih i srednjih škola te motivirati ih da se bave sportom i fizičkim aktivnostima.

– U ove aktivnosti planiramo uključiti što više djece, ali i drugima bih savjetovao da se aktiviraju jer to je korisno za njih, ali i čitavo društvo i okolinu – poručio je Ugljen./F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LJUBUŠKI

Dom zdravlja dobio vrijednu donaciju medicinskih uređaja

Vrijedna donacija medicinskih uređaja i zaštitne opreme u srijedu je stigla u Dom zdravlja Ljubuški.Riječ je o donaciji tvrtke Elektro Milas d.o.o. koja je...