FRANCUSKI MUZEJ

Louvre objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju online

Francuski muzej Louvre objavio je online platformu koja sadrži sva umjetnička djela koja posjeduje, a koja se sastoji od više od 480.000 komada.

Više od godinu dana nakon početka pandemije, Louvre se priključio praksi koju su započeli svjetski muzeji mjesecima ranije. Ljubitelji umjetnosti i istraživači sada će moći besplatno pogledati cijelu kolekciju muzeja preko interneta.

Web stranica prikazuje umjetnička djela iz kolekcija u osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

“Danas Louvre skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog”, rekao je Jean-Luc Martinez, predsjednik i direktor Louvrea, piše Klix.

“Po prvi put, svako može besplatno pristupiti čitavoj zbirci djela s računara ili pametnog telefona, bilo da su izloženi u muzeju, posudjeni ili u skladištu”, dodao je Martinez.

Web stranica muzeja ima interaktivnu mapu koja omogućava posjetiteljima da istražuju muzej i sve njegove umjetničke radove, “sobu po sobu”.

Stručnjaci iz muzeja redovno će ažurirati web stranicu kako se muzejska zbirka bude polako širila, prenosi CNN./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON VOJNE VJEŽBE U SRBIJI

DODIK: Granica između RS i drugog entiteta se neće mjenjati, ona je međunarodno priznata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u...