ODLUČIO NELEGALNI SIP BiH

Lokalni izbori bit će odgođeni za 15. studenog

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) odgodit će lokalne izbore za 15. studenog ove godine, doznaju “Nezavisne novine”.

Iz SIP-a BiH “Nezavisnim” je ranije potvrđeno da će odluka biti priopćena sutra.

Iz Povjerenstva objašnjavaju da je danas istekao rok od 15 dana za osiguravanje financijskih sredstava za održavanje izbora.

SIP BiH je ovoga tjedna na sjednici razmatrao probleme u provođenju ovogodišnjih lokalnih izbora, koji su zakazani za 4. lipanj, pri čemu su članovi Povjerenstva ustvrdili da s donošenjem novih odluka u vezi s održavanjem izbora, uključujući i odluku o njihovom odgađanju, treba sačekati hoće li Vijeće ministara na sjednici eventualno donijeti odluku o financiranju izbora.

Međutim, u četvrtak se to nije dogodilo, a Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, rekao je da će sredstva za izbore biti usvojena u onom roku kako je definirano proračunom BiH za 2020. godinu.

Upitan da kaže što je sa zakonskim rokom za osiguravanje tih sredstava, jer on ističe u petak, Tegeltija je rekao da smatra da se na tome nepotrebno inzistira.

“Davno sam rekao da unutar BiH postoje grupacije koje ne žele da se održe lokalni izbori zbog toga što je evidentno da će doživjeti neuspjeh”, kazao je Tegeltija te dodao da traže različite načine da se oni prolongiraju ili za kraj godine ili na proljeće iduće godine, kao i da neke političke opcije predlažu da se lokalni spoje s općim izborima.

“Mislim da to nije moguće i pozivam SIP BiH da provodi procedure u vezi s izborima”, rekao je Tegeltija.

Saša Magazinović (SDP BiH), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, mišljenja je da sve ovo što se događa ima najmanje veze s novcem za izbore.

“U pitanju je strah vladajućih od gubitka vlasti. On je toliko veliki da su spremni na sve kako bi narodu oduzeli pravo glasa. U tom projektu sudjeluju i članovi SIP-a, koji će snositi posebne posljedice zbog svega što rade”, kazao je Magazinović.

Dženan Đonlagić (DF), zastupnik u Zastupničkom domu P BiH, za “Nezavisne” kaže da su izbori potrebni i da su dio demokratskog poretka.

“To što HDZ i SNSD sada blokiraju donošenje državnog proračuna, čime žele onemogućiti financiranje lokalnih izbora, je nastavak njihove zajedničke antidržavne politike”, tvrdi Đonlagić.

Adil Osmanović (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu P BiH, za “Nezavisne” ističe da bi se svi morali ponašati u skladu sa zakonom, a SIP u skladu sa zakonom može prolongirati izbore najviše mjesec dana. Sve drugo je, kako je rekao, kaznena odgovornost.

Ranije je Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma P BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH, “Nezavisnim” rekla da je parlament BiH taj koji mijenja Ustav i zakone, te je sad sve na Parlamentu – od izmjena Izbornog zakona do financiranja.

Iz SIP-a je rečeno da je za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet milijuna KM, od čega je u proračunu institucija BiH potrebno osigurati oko 4,2 milijuna KM, te da su općine i gradovi već osigurali više od 4,5 milijuna KM.

Zakonski rok za osiguravanje sredstava iz proračuna BiH je 15 dana od raspisivanja izbora, a ako do tada to ne bude učinjeno, postoji zakonska mogućnost za odgađanje izbora najviše za 30 dana./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije