RAVNATELJICA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE FBiH

LONČAR: Pravo na naknadu sa Zavoda imaju i osobe čiji poslodavci nisu izmirivali obveze

Od pojave pandemije koronavirusa do 20. travnja službama za zapošljavanje u Federaciji BiH obratilo se ukupno 15.107 osoba, kazala je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Dodala je da je od toga broj osoba koje traže novčanu naknadu 10.214, prenosi Vecernji.ba.

– Bitno je kazati da nijedna osoba neće biti zakinuta za naknadu, pravo na zdravstveno osiguranje, kao i dokup staža – kazala je Lončar.

Ona je naglasila da je rast novoprijavljenih na službama zapošljavanje bio prisutan do srijede, 15. travnja i od tada je u opadanju, te da vjeruju da je to rezultat napora federalne Vlade, kao i županijskih i općinskih vlasti koje poduzimaju kako bi se pomoglo u prevladavanju udara na ekonomiju prouzročenih koronavirusom.

Lončar je pojasnila i da osobe koje su ostale bez posla, a čiji poslodavci nisu izmirivali svoje obveze, a kojima su pojedine službe odbile pravo na novčanu naknadu, neće ispaštati.

– Ta praksa bila je nejednako primjenjivana po županijskim službama, ali ono što želim reći jeste da Federalni zavod poštuje presudu Vrhovnog suda u kojoj je Vrhovni sud donio odluku da zaposlenik ne može biti kriv za neizvršavanje obveza poslodavca i daje mu za pravo novčanu naknadu. Dakle, svi koje eventualno službe za zapošljavanje odbije, ako se žale Federalnom zavodu, Zavod te žalbe uvažava i vraća službama na ponovno rješavanje – pojasnila je Lončar./HMS/

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....