LJUBUŠKI: Oko Vitine otvaraju se rupe u zemlji!

Na području Koćuše u Vitini, obalama rijeke Trebižat u ovom dijelu zvanoj Mlade, obrađivanje zemljišta postaje opasno po život.

No, često propadanje tla, otvaranje rupa u zemlji dubokih po nekoliko metara nije novina za Vitinjane, pa tako i za Ivana Juriča kojeg je samo veliki oprez dijelio od najgoreg.

„Tlo se prolomilo ispod mog traktora dok smo brali kukuruz, ali na svu sreću nisam upao. Otvor same rupe je oko 60×100 centimetara, a dubina je oko četiri do pet metara. Koliko se moglo vidjeti, površina samog kanala ispod zemlje je nekih 12 metara četvornih s tim da se proteže prema zapadu. Nažalost, više se ne može vidjeti i snimiti bez podzemnih kamera”, kaže Ivan Jurič.

No, on ističe kako ove pojave na ovom području, zbog neposredne blizine rijeke Mlade, nisu rijetkost te da su ih vlasnici zemljišta i prije uočavali.

Zanimljivo je da je sloj zemlje koja se obrađuju i po kojoj voze traktori, po ovome, jedva nešto viši od 60-ak centimetara te da su je držale-podupirale sedre, sedimentne stijene, šupljikave stijene, u ovom slučaju izduženog oblika.

„Ispod su kanali te sam označio samo opasno područje kako netko ne bi netko upao”, kaže Jurič, prenosi Hercegovina info./HMS/

Najnovije