Hrvatski Medijski Servis

LJUBUŠKI: Oko 700 ministranata na susretu Framin 2018. na Humcu

U Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom jučer je održan Susret franjevačkih ministranata u Hercegovini – Framin 2018. Oko 700 dječaka i djevojčica, ministranata i ministrantica, iz 17 hercegovačkih franjevačkih župa okupilo se na Humcu u pratnji svojih svećenika, uglavnom župnika koji ih predvode, piše Večernji list BiH.

Nakon okupljanja susret je počeo svetom misom koju je predvodio fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu, u koncelebraciji s još devetoricom fratara. Na početku mise ministrante je pozdravio humački gvardijan fra Dario Dodig, izrazio zahvalu i zadovoljstvo što je Humac domaćin njihova susreta i zaželio im da se ugodno osjećaju. U svojoj propovijedi fra Mario Knezović se izravno obraćao ministrantima, napomenuvši na početku da riječ “ministrant” znači “onaj koji služi” te je naglasio da mogu biti genijalci kao ministranti, ali trebaju slušati one koji ih uče, koji ih upućuju i daju im radost života.

Nakon mise uslijedila su natjecanja u nekoliko disciplina. Prvo je u dvorani sv. Ante održan kviz znanja, a za to vrijeme su ministranti koji ne sudjeluju u kvizu imali prigodni program u crkvi. Nakon kviza uslijedio je ručak u dvorištu samostana i crkve, ministranti su objedovali hranu koju su ponijeli sa sobom, a oko 12 sati počela su sportska natjecanja.

– Dječaci su se natjecali u malom nogometu, djevojčice su se nadmetale u igri graničara, a oni koji nisu bili uključeni u ova natjecanja sudjelovali su u igrama bez granica. To je jedan cjelodnevni program kojim se nastoji ministrantima pružiti trenutke zajedništva i druženja, uz njima prihvatljiv i zanimljiv program. Za kviz su se morali pripremati, svake godine za njih se priredi jedan priručnik i oni koji sudjeluju u kvizu ga proučavaju. Svake godine sadržaj bude različit, ove godine tema kviza su franjevački sveci, tj. njihov životopis – objasnio nam je fra Antonio Šakota, organizator Framina 2018., kapelan u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, zadužen za Franjevačku mladež i 3. franjevački red, i promicatelj duhovnih zvanja u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Sve je završilo u popodnevnim satima, proglašeni su pobjednici, dodijeljene nagrade, podijeljen blagoslov i upriličen oproštaj. U svim natjecateljskim disciplinama dodijeljeni su pehari i povelje kao uspomene, a pobjednicima posebne nagrade. Za prvo mjesto u kvizu nagrada je Biblija, za drugo i treće knjige od pape Franje. U malom nogometu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto dječaci su nagrađeni nogometnim, a djevojčice u igri graničara odbojkaškim loptama./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte