LJUBUŠKI: Jaslice obitelji Brkić iz Šipovače oduševljavaju posjetitelje

Božićna jelka i jaslice tradicionalni su dekor katoličkih domova u Božićno vrijeme.

Imati što ljepše ukrašenu jelku i jaslice u domu želja je brojnih obitelji. Da bi u tome i uspjeli, ponekad i danima zajednički rade na njihovom postavljanju i uređivanju, piše Sipovaca-portal.com.

Među njima je i obitelj Vidoslava Brkića iz Šipovače, koja dugi niz godina u svom domu postavlja jaslice. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kada su Brkići u svom domu izradili i postavili dosta velike, lijepe i pomalo neobične jaslice, koje oduševljavaju posjetitelje njihova doma.

Jaslice kroz povijest

Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine. Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.

Jaslice kakve danas poznajemo potječu iz 16. stoljeća, a procvat su doživjele nakon Prvog svjetskog rata. Najstarije hrvatske jaslice, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SARAJEVO Zapaljen automobil u naselju Dobrinja

U sarajevskom naselju Dobrinja večeras je zapaljen automobil, a vatrogasci su lokalizirali požar.Iz Operativnog centra sarajevskih vatrogasaca za "Avaz" su rekli da su u...