ŠTO ČEKA MOSTAR?

Ljubo Bešlić bi mogao još neko vrijeme sjediti u fotelji gradonačelnika?

Stranke u Mostaru obavljaju razgovore o eventualnim koalicijama, dok se čeka konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. SIP BiH potvrdilo je rezultate izbora u ovom gradu, a u javnosti su se pojavile brojne kritike na ishod izbornog procesa i pitanja hoće li budući saziv Gradskog vijeća biti odraz stvarne volje birača ili posljedica izbornog inženjeringa? Je li 35 vijećnika koji će činiti novi saziv Gradskog vijeća stvarna preslika volje birača u ovom gradu?

Zbog neregularnosti koje su isplivale nakon izbora u prosincu, anketirani građani kažu da birači tek dijelom biraju one koji se kasnije nazivaju njihovim predstavnicima. U BH bloku smatraju da je legitimitet izbora pod znakom pitanja, uz kritike upućene i Sudu BiH nakon odbacivanja žalbi na odluke SIP-a BiH, koje su se odnosile na izborne neregularnosti u Mostaru.

Ipak, poručuju da sa svima mogu sjesti i razgovarati, a jedan od uvjeta u pregovorima bit će i pozicija gradonačelnika, za koju su zainteresirani u ovoj koaliciji. Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar kazao je:

”Da bi donijeli promjene moramo imati vlast i mehanizme u rukama, a kojima bismo mogli kreirati promjene”.

Damir Arnaut, Naša stranka objašnjava:” Bilo bi dobro da OHR vrati onaj princip po kojem su u trećem krugu gradonačelnik bira većinom glasova svih izabranih vijećnika, odnosno da je neophodno 18 ruku za izbor gradonačelnika, odnosno gradonačelnice”.

Izborne malverzacije bez sumnje bi mogle dodatno opteretiti buduće pregovore o većini i izboru gradonačelnika Mostara. Stavovi i ostalih političkih aktera o ovom pitanju, od ranije su poznati bh. javnosti.

O koaliranju u Mostaru lideri HDZ-a i SDA razgovarali su i prije izbora. Stavke sporazuma HDZ-a BiH i SDA, potpisanog u lipnju prošle godine, kojim su se, između ostalog, obvezali i na izmjene Statuta Grada, pretpostavka su da ove stranke i dalje u Mostaru neće moći jedna bez druge, kažu analitičari.

”SDA, ako će ući s BH blokom u koaliciju, mora dati nešto što nije navikao da daje, a opet će imati HDZ BiH koji će s 13 glasova biti uvijek prijetnja toj koaliciji, iz tehničkih razloga je vjerojatno u pitanju skrivanje stvarnih namjera”, mišljenja je Boris Čerkuč, politički analitičar, prenosi BHRT.

Nakon objave konačnih izbora u Mostaru taj bi grad trebao dobiti novu vlast nakon više od osam godina. Međutim, izbori su pokazali brojne nedostatke sustava, prenosi Al Jazeera.

Sve je više zahtjeva za nužnim promjenama, naročito jer su mostarski izbori nazvani najnadgledanijima u BiH. Mnogi se analitičari i sudionici pitaju šta se događa inače ako su na tako nadziranim izborima uočeni brojni propusti.

”Ovo je jedan totalni fijasko gdje je evidentirana krađa glasova međusobno u strankama. Dobit ćemo minimalno desetak vijećnika za koje nitko nije čuo i za koje smo se uvjerili da su krali nama glasove. Sada ćemo im dati naših 60 milijuna KM godišnje i trebamo vjerovati kako će oni upravljati gradom”, kazao je Mislav Bago, kandidat Neovisne liste “Pravo na grad”.

Analitičari kažu kako je ponovno visoka politika gurnula nagomilane probleme u stranu, postoji bojazan da će tako biti i u nastavku.

”Imali smo milijardu brojanja. Čini se da su ljudi brojali dok na kraju svi ne bi bili zadovoljni. Na karaju su svi nezadovoljni i imat ćemo Gradsko vijeće koje će se natezati oko svega. Mislim da će se Ljubo Bešlić još nasjediti u svojoj fotelji”, kazao je novinar Berislav Jurič.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća trebala bi se održati krajem sljedećeg mjeseca. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

O PISMU IZETBEGOVIĆA I ZVIZDIĆA

CVIJANOVIĆ: Uobičajni manir bošnjačkih političara koji su nesposobni za zajednički život

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je pismo, koje su uputili predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH Denis Zvizdić i...