LJUBIĆ ZA HMS: Komšić je i nelegitiman i nelegalan član Predsjedništva BiH, nitko tko drži do Ustava ne bi se trebao s njim sastajati

Predsjednik Naroda i pravde Elemdin Konaković gostujući u podcastu “Studio Klix” sam sebi je proturječio kazavši kako je izbor Željka Komšića “i legalan i legitiman”, a da “Hrvati imaju pravo birati svog predstavnika kao što je govorio i Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović i reis Kavazović i Fahrudin Radonić”. Na tvrdnje novinarke kako nije kritizirao premijera Hrvatske jer se nije htio susresti s Komšićem, Konaković je kazao “proguglajte malo izjavio sam da je to neprimjereno”. O ovoj temi Konaković je govorio od 18.23 minute.

Na izjave bošnjačkih političara kako je Komšić i legalan i legitiman, što je ponovio i Konakovićev te zamjerke premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću kako je time što se nije susreo s Komšićem “uvrijedio državu Bosnu i Hercegovinu”,  nedavno je reagirao  predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr. Božo Ljubić. Evo što je Ljubić tada kazao za Hrvatski Medijski Servis.

-Željko Komšić nema niti legalitet niti legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH. Vrlo često se može čuti da Željko Komšić nema legitimitet da predstavlja Hrvate Predsjedništvu jer je svima jasno da je izabran glasovima Bošnjaka ali da je navodno izabran sukladno Ustavu BiH. To međutim nije točno, kazao je Ljubić HMS-u i obrazložio svoju tvrdnju.

-On nije sposoban, sukladno članku 5. točka 2. Ustava BiH konzumirati poziciju člana Predsjedništva jer je nepodoban uložiti priziv Klubu hrvatskog naroda u Parlamentu Federacije BiH u slučaju kada bi bio preglasan od strane druga dva člana Predsjedništva. Nadalje, Ustavni sud BiH u svojoj Odluci U-23/14(predmet Ljubić) u točki 47. kaže da se „prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to „na svim administrativno političkim razinama, što znači i u Predsjedništvu. Dakle, Komšić, ne samo da se lažno predstavlja već nema niti legitimitet niti legalitet biti članom Predsjedništva jer niti su ga Hrvati izabrali niti ih predstavlja, zaključio je predsjednik GV HNS BiH.

Stoga je, odbijajući se s njime sastati, kaže Ljubić, hrvatski premijer Andrej Plenković postupio principijelno, izrazivši solidarnost i poštovanje prema hrvatskom narodu u BiH ali kao predstavnik zemlje potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma i poštovanje Ustava Bosne i Hercegovine koji je dio tog sporazuma.

-Dodatnu snagu ovom činu daje i činjenica da je time ključnim dužnosnicima Europske Unije ( Ursuli von der Leyen i Marku Rutteu, s kojima je boravio u Sarajevu) zorno ukazao na ovaj veliki problem koji opterećuje Bosnu i Hercegovinu a najviše odnose Hrvata i Bošnjaka već desetljeće i pol. Zapravo nitko tko drži do Ustava BiH, i temeljnog načela Ustava BiH, konstitutivnosti i ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba, ne bi se trebao službeno sastajati s Željkom Komšićem kao članom Predsjedništva. Vođen ovim načelima ja sam, kao što je poznato, nedavno u jednom razgovoru izrekao kritiku i visokom predstavniku Schmidtu kada se sastajao s Komšićem u Predsjedništvu BiH, podsjetio je Ljubić./HMS/

3 COMMENTS

  1. Ovaj je gori od Bakira i on ce odugovlaciti izborni zakon.Zato sve odpiliti sa Dodikom i traziti treci entitet. Jer s osnjacima nema dogovora..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img