LJUBIĆ: Za Aluminij je odgovorna Vlada FBiH, pojedine snage nastoje stvoriti jaz između Hrvata i njihova političkog vodstva

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je kako je za gašenje nekadašnjeg hercegovačkog diva Aluminij Mostar kriva Federalna vlada.

“Svatko može biti samo razočaran ishodom Aluminija i teško je reći bilo što pametno oko toga. Aluminij je bio jako važan za BiH. Devetsto radnika, više tisuća njihovih obitelji je egzistencijalno sada ugroženo. Zdravstveni fond, mirovinski, visoko školstvo, obrazovanje inače, sve su to posljedice koje će osjetiti građani, posebice Hercegovine, gašenjem Aluminija. Želim vjerovati da to nije kraj. Smatram da se u stečajnom postupku može samo osposobiti i nastaviti dio proizvodnje, ali naravno uz strateški dobrog partnera”, kazao je Ljubić, prenosi N1 televizija.

Na pitanje tko je kriv, Ljubić je odgovorio: “Aluminij je pokrenut, kao što je poznato, investicijom Hrvatske vlade i od tuda i ovo vlasništvo od 12 posto. U međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava koje su imenovane od strane Federalne vlade. S druge strane, Federalna vlada je vlasnik 44 posto Aluminija i sigurno je najodgovornija bila da se prati poslovanje Aluminija i da se uključe u proces spašavanja kada je bilo vrijeme. Problem Aluminija je refleksija bh. apsurda – nesređenih političkih administrativno-pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je Federalna vlada isporučivala struju daleko jeftnije ArcelorMittalu, kompaniji koja je u privatnom vlasništvu u Zenici. Apsolutno je paradoksalno, bez obzira kako to tko tumačio i koje uzroke navodio, da Federalna vlada nije se angažirala na vrijeme kad je bilo moguće napraviti aranžmane”.

“Hrvatska država ima tu najmanje odgovornost. Odgovornost je Federalne vlade jer je većinski vlasnik”, istakao je Ljubić.

“Pojedine snage u BiH nastoje koristeći ovaj problem Aluminija dodatno napraviti jaz između hvrtaskog naroda BiH i hrvatskog političkog vodstva. Problemi Aluminija su nastajali godinama i desetljećima unazad”, poručio je Ljubić.

Podsjetimo, četiri minute iza ponoći 9. na 10. srpnja Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Danas se nekoliko stotina radnika Aluminija okupilo prijepodne ispred središnjice HDZ-a u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo posljednjim dešavanjima u ovoj kompaniji. Očekivali su sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem koji je otišao u Aluminij da razgovara s Upravom./HMS/

1 COMMENT

 1. Kao covjek i kao bivsi duznosnik u Bosni i Hercegovini, u granicama mogucnosti, pratim zbivanja oko Aluminija Mostar. Bozo, ti kazes odgovorna je Federalna Vlada. U toj Vladi sudjeluju i ministri iz reda hrvatskog naroda a sumnjam da oni ovako nesto mogu samostalno odlucivati. Predsjednik Vlade Novalic kaze da su sa stajalistima, koje on iznosi, suglasni i ministri iz reda hrvatskog naroda. Tocka.
  Novalic iznosi poglede na stanje u Aluminiju, ali nisam zapazio da se na sjednici Vlade posebnom tockom dnevnog reda razmatralo stanje u Al, usvojio plan, postupci i mjere te donijeli neki zakljucci. To se moralo uciniti a ne ovako kao da se radi o drustvu bez znacaja. Osobno sam ocekivao da Novalic nesto ucini jer ga drzim sposobnim. Ali razocarao me. On ne kaze kakve se posljedice na gospodarstvo i funkcioniranje grada, županije i Federacije ocekuju od ovakvog prestanka rada Aluminija. Isto tako pitam ga bili na slican nacin postupio da se radi o nekom velikom gospodarskom drustvu na “bosnjackim prostorima”. Siguran sam da bi rad Vlade bio pravovremeniji,sadrzajniji i ucinkovitiji.
  Po meni nema opravdanja za hrvatske ministre u Fedralnoj Vladi, ali nema opravdanja ni za resorne ministre. Posebnice nema opravdanja za Predsjednika Novalica jer je on prvi po odgovornosti i mogao je i morao vise uciniti.
  Sve sam blize uvjerenju da je negdje ranije dogovoreno da se ovako postupi i da se Aluminij naprasno iskljuci, pa se eto danas javili i Ministri u Vladi RH i kazu da ce se ova pitanja rjesiti u slijedecim danima.
  Zasto?
  Ne znam ali vjerojatno cemo uskoro saznati.
  Mi hrvati u BiH imamo dva kapaciteta koji su gospodarski posebno znacajni: Aluminij i Medugorje. Ne podcjenjujem druge znacajne privatne kapacitete, ali ostajem da su ova dva gospodaraski posebno znacajna.
  Sad Aluminij, brzo i jednostavno, duze nece biti u znacajnoj funkciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije