PREDSJEDNIK GLAVNOG VIJEĆA HNS BIH

LJUBIĆ: Ako netko misli da može ukinuti jednakopravnost jednog naroda na miran način, igra se vatrom

O izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosu vladajućih stranaka, apelaciji i EU putu BiH, odnosu HDZ prema svemu tome za N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dragan Čović kaže kako treba svim omogućiti da se kandidiraju, ali da u Predsjedništvu mogu biti isključivo legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kakvo je vaše mišljenje?

“Da stvar koja nije jednostavna za početak pojednostavim zbog vaših gledatelja. Osnovni problem izbornog zakona BiH je tretiran kroz dvije presude, presuda Europskog suda u predmetu Sejdić-Finci i presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Problem je taj što se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda i sud u Strazburu je naredio da se mora promijeniti Izborni zakon i Ustav, kako bi se njima osiguralo da se kandidiraju. Problem Hrvata u BiH i razlika između građana hrvatske nacionalnosti u BiH i pripadnika nacionalnih manjina je u tome što se Hrvat može kandidirati, ali ne može biti izabran za člana Predsjedništva, ako to odluči bošnjačka većina u FBiH koja je to tri puta već odlučila i provela”, rekao je Ljubić i dodao:

“Dakle Ustavni sud BiH je naredio da se mora promijeniti Izborni zakon i da se mora omogućiti svakom konstitivnom narodu legitimno političko predstavljanje tamo gdje je to ustavom predviđeno, a to je u prvom redu Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Ja ću ovdje citirati samo jednu rečenicu iz odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH podsjeća da se prema općem načelu demokracije, pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru, onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim raznima je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Iz ovoga je onome tko želi znati jasno u čemu je problem i da se izborni zakon mora promijeniti.”

Ljubić kaže kako je cilj velikobošnjačke politike da se ovlada hrvatskom kvotom u Federacije BiH.

“Mislim da je problem u Bosni i Hercegovini, to želim reći zbog javnosti, što jedna strana, odnosno velikobošnjačka politika ne želi nikakve promjene u BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i Doma naroda. Izetbegović se nedavno, da tako kažem otvorio, na jednoj sesiji opskurne grupe zvane Krug 99, gdje je jasno rekao što je cilj. Cilj velikobošnjačke politike i svi trebaju znati da mi to znamo, nije čak ni da se ukine hrvatska kvota, već je zapravo da bošnjačka strana ovlada hrvatskom kvotom u FBiH i kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva i izbor delegata u Dom naroda. Na osnovu toga bi bošnjačka politika, oni tako smatraju, imala stopostotnu vlast u FBiH, a dvije trećine vlasti na teritoriji BiH. Ja želim reći da su to iluzije, pa čak ponekad praćene i prijetnjama. Mi ćemo Hrvatima spustiti fenomen Komšić na niže razine, itd. To jednostavno nije izvodivo na dogovoran i miran način. Podsjećam sve da su u BiH četiri godine vojske tri naroda ratovale, da bi sačuvale svoj politički subjektivitet i konstitutivnost. Ako netko misli da može ukiniti jednakopravnost jednog naroda u BiH na miran i dogovoran način, on se tu igra vatrom”, rekao je Ljubić.

Podsjetio je da su u Daytonu ustvotvorci postavili da Bosnu i Hercegovinu utemeljuju tri konstitutivna naroda, a ne agregacija dva entiteta.

-Da je primjenjena ta formulacija, da BiH čine dva entiteta, što zapravo bi u konačnici bio cilj i ove velikobošnjačke politike, koja pokušava pretvoriti FBiH u svojevrsnu bošnjačku repliku RS-a. Zapravo i vodi BiH u pravcu konfederacije dva unitarna entiteta, što u konačnici bi apsolutno u jednom momentu dovelo i do disolucije BiH. Koncept koji mi zagovoramo je temeljen na Daytonu, na konstitutivnosti naroda i mi taj koncept pokušavamo na dogovoran način kroz institucije BiH implementirati, na način da se osigura legitimno političko predstavljanje tri naroda u institucijama gdje je to predviđeno. Mnogi manipuliraju i govore da postoji supremacija etničkog nad građanskim. Ja podsjećam još jednom izbori za općinska vijeća, gradska vijeća, kantonalne skupštine, zastupničke domove države i entiteta su svi na građanskom principu. Samo dvije institucije postoje, Predsjedništvo BiH i domovi naroda gdje trebaju narodi biti predstavljeni po svojim legitimnim političkim predstavnicima. Ako je nekome to previše, onda taj ni na koji način ne razumije BiH i ne želi joj dobro. Mi apsolutno ne idemo u smjeru tri federalne jednice, jer mislimo da to nije realno, baš kao ni što nije realno da se ukinu entiteti, ni da se ustroji Bosna i Hercegovina kao unitarna država”, rekao je Ljubić./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...