LIVNO: Sela ispod Tušnice ostaju bez vode!? Prijave u FUP-u i SIPA-i

Šest sela u blizini Livna, ispod planine Tušnica, kao i sela koja se napajaju sa obližnjeg izvora Pašinac koji je trenutno u fazi rekonstrukcije sredstvima lokalne zajednice i grada Livna moglo bi ostati bez pitke vode, nakon što je privatna firma počela iskopavati bušotine na lokalitetu Poljane.

Ranija praksa pokazuje da kada se vrše slična bušenja na mjestu vodocrpilišta, postoji opasnost da se ‘izgube’ postojeći izvori, zbog otjecanja podzemnih voda u novoizgrađenu bušotinu., javlja novinska agencija Patria.

Radilište nije označeno propisno, pa praktično nije moguće jasno utvrditi tko je izvođač radova dok ne postoje informacije ni o krajnjim namjerama investitora. Lokalno stanovništvo prepoznaje da radove na vodocrpilištu izvodi makedonska firma, zbog čega je od Službe za poslove sa strancima zatraženo da daju informaciju da li su makedonskim državljanima izdavali dozvole za boravak na području Livna.

Sve što je za sada moguće saznati o cijelom projektu jeste da je koncesiju na vodocrpilište ispod planine Tušnica ranije imala firma Dže-Co d.o.o. Livno, koju zastupa direktor Branko Džeko. Firma je početkom 2016. godine pokrenula stečaj, pa je koncesijsko pravo na to vodocrpilište preneseno na „Lara Natural” d.o.o. Prijenos koncesijskg prava potvrđen je na Vladi HBŽ u listopadu 2018. godine. Također, nije jasno kako je došlo do prekida koncesijskog prava, jer je prvobitnom koncesionaru trebala biti oduzeta koncesija zbog ulaska u stečajni postupak. To eksplicitno kaže Zakon o koncesijama, koji je u ovom slučaju prekršen.

Slučaj je prijavljen Federalnoj upravi policije (FUP), kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). U prijavi je, između ostalog, navedeno da se za uređenje pristupnih puteva do bušotina koriste strojeve javnog poduzeća „Li-Čistoća“, “radovi se izvode nezakonito”, “prijeenos koncesijskg prava je urađen mimo zakona.”

“31. kolovoza 2019. godine Ivica Krivić, direktor javne kompanije „Li-Čistoća“ i Mate Šiško uposlenik Ministarstva gospodarstva u Vladi HBŽ došli su na lokalitet izvora Pašinac u Livnu, zaseok Krivića Gaj (lokalitet odakle je najlakše pristupiti koncesijskom prostoru) te za njima dolazi nelegalno transportirani buldožer u vlasništvu gradske kompanije „Li-Čistoća“ te započinju izgradnju puta na zemljištu koje je obuhvaćeno šumskim osnovama privredne jedinice Šumarija Livno. U kratkom roku buldožer uništava raslinje oko izvora i probija put u dužini od tristotinjak metara (uništavanje javnog dobra i kršenje zakona o šumama jer nije izvršena prenamjena šumskog zemljišta kako to Zakon o šumama propisuje)“, navodi novinska agencija Patria.

“Zakon o koncesijama Vlade HBŽ eksplicitno navodi da koncesijski odnos prestaje otvaranjem stečajnog postupka nad koncesionarem. U slučaju Dže-Co d.o.o. zakon nije ispoštovan. Koncesijsko pravo je samo preneseno na drugu pravnu osobu.”/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...