SUMMIT BRDO-BRIJUNI

Lideri zemalja zapadnog Balkana zaključili da treba ubrzati proces pristupanja EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a sudomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su nazočili i lideri ostalih zemalja sudionica Brdo – Brijuni procesa – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost Brdo – Brijuni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju europske perspektive zapadnog Balkana.

Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Europe, rečeno je na susretu.

Od proteklog sastanka lidera Brdo – Brijuni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sustav zemalja sudionica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

Lideri su pozdravili usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan u listopadu 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Europe, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Zaključeno je da proširenje EU na zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU.

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Summit EU – zapadni Balkan tijekom svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te namjera da uključi zemlje zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Europe, koja je počela 9. svibnja 2021. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije