LET NEW YORK – SYDNEY Qantas testirao najdulji komercijalni let

Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneya prevozeći 50 putnika i članova posade.

Pokusni let na relaciji 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na Twitteru u nedjelju.

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke John F. Kennedy u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku Kingsford Smith u nedjelju ujutro.

Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati.

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

“Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu, u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jetlaga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade”, rekao je Qantas.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta.

Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2011., a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata.

Prošle godine Qantas je počeo s letovima Perth-London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK FEDERACIJE BiH

ČAVARA ZA RTV HB: SDA želi dočekati nove izbore bez izmjena Izbornog zakona, Bošnjaci najodgovorniji za stanje u BiH

Hoće li najnoviji bošnjačko-srpski sukob u drugi plan staviti zahtjev Hrvata za izmjenom Izbornog zakona BiH, kako bi se, sukladno presudi Ustavnog suda BiH,...