OSVRT

Lazović i Alzheimer

Pitali alkoholičara bi li više volio oboljeti od Parkinsonove ili Alzheimerova bolesti. – Bolje da mi se malo rakije i prolije, nego da ne znam gdje sam je ostavio, odgovori pijanac.

Miro Lazović, predratni predsjednik Skupštine Republika BiH, kojeg u Republici Srpskoj nazivaju “Alijinim Srbinom”, jer ga je Izetbegović instalirao u svoje ratno Predsjedništvo kao multietnički ukras i danas vjerno služi Alijinoj ideji građanske BiH, kojom bi tada muslimani, danas Bošnjaci, Bosnu i Hercegovinu pretvorili u vlastitu državu. Iako danas nije ni zastupnik, ni ministar, niti stranački dužnosnik Lazoviću nije dosadila medijska slava. I dalje ju je je željan. I nije mu važno što priča besmislice i kontradiktornosti, on je uvijek spreman “adekvatno odgovoriti” kad su napadnuti Daytonski sporazum i “država BiH” od onih koji ih pokušavaju srušiti i podjeliti- “Dodika i Čovića”. A napadaju ih stalno, pričinjava se Miri, pa ih on, eto, stalno mora braniti, piše HMS u redakcijskom osvrtu.

Poginut će Lazović u obrani Daytonskog sporazuma i države BiH, a onda, kao da boluje od Alzheimerova bolesti učas zaboraviti na konstitutivnost naroda kao temelj Daytona i ustavni temelje države BiH, pa stati u obranu “građanske ideje BiH”, koja je, misli Lazović, “naša budućnost i bez koje nema sigurnosti i stabilnosti za svakog čovjeka unutar BiH”.

Komšić je, “trn u oku i Zagrebu i Beogradu” jer se zalaže za građansku BiH, kao i on, veli Lazović, braneći Daytonski sporazum.

Članovi Predsjedništva BiH trebali bi se birati na cijelom prostoru države, na način da svaki građanin može birati predstavnika sva tri naroda, barem dok je na snazi aktualni Izborni zakon, izvalit će Lazović još jednu besmislicu.

Založit će se i za prava nacionalnih manjina kroz provedbu presude Sejdić- Finci, i poput Alzheimerovca učas zaboraviti na presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže poštivanje načela konstitutivnosti naroda, tj mehanizme koji će omogućiti da svaki od tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Po Lazoviću napadi na Komšića u suštini su napadi na koncepciju građanske BiH, pa on, zbog toga, poziva i druge političke stranke, da na ovim pitanjima, “pokažu snagu i jedinstvo u otporu onima koji bi doveli u pitanje budućnost BiH kao građanske države”. Kao da takva BiH ima budućnost.

Tako, eto Lazović ustrajno, već 25 godina brani državu BiH i Daytonski sporazum, rušeći i jedno i drugo. Kao što to čine i njegovi sarajevski sponzori. Čini to i unatoč tome što je danas potpuno politički irelevantan, potrošen, odbačen i od onih kojima on i dalje, unatoč svemu, uporno želi služiti.

Lazovićev “politički i ideološki kurs uvijek su bili očuvanje države BiH, njena afirmacija na
bazi konsenzusa svih naroda u BiH, kao i njena profilacija kroz građanski koncept moderne
europske države koja će poštivati ljudska prava”, piše u Lazovićevom životopisu. Davno je Lazoviću netko trebao reći kako “konsenzus svih naroda u BiH i građanska BiH”, ne idu zajedno. Ali, bojimo se ne bi vrijedilo, kad ovaj “dokazani bosanski patriota” već u drugoj polovici rečenice zaboravi što je rekao u prvoj./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA SPOMENDAN KRALJIČINE SMRTI

U Mostaru sjaji lik kraljice Katarine Kosače

Hercegovske kćeri i sinovi danas su obilježili 542. godišnjicu smrti kraljice Katarine Kosače – Kotromanić posjetom njenog rodnog Stjepan-grada u Blagaju i projekcijom na...